EkologijaNajnovije vijesti

Udruženje “Ekotim”: Nastavak obilježavanja Evropske sedmice za smanjenje otpada u Kantonu Sarajevo

U petak i subotu (16. i 17.12.2016.g.) Udruženje „Ekotim“, organizovalo je akciju podjele cekera za odvojeno odlaganje otpada u domaćinstvima, kako bi građanima u naseljima gdje je Ekopak postavio infrastrukturu, tj. odgovarajuće kontejnere za odvojeno sakupljanje otpada olakšao,  sortiranje u domaćinstvima i na taj način smanjio količinu otpada koja se svakodnevno odlaže na deponiji Smiljevići.

U petak organizovane su akcije u Hrasnom, na Trgu Heroja, i na Čengić Vili, a u subotu u Vogošći.

U komunkaciji s građanima, saznali smo da su građani sa zadovoljstvom dočekali postavljenje infrastrukture za odvojeno sakupljanje otpada i da rado razvrstavaju svoj otpad na iskoristive komponenete, posebno mlađe generacije. Međutim, kako su istakli građani, destimulativno djeluje činjenica da se sadržaj podzemnih kontejnera, sa odvojeno sakupljenim otpadom, odvozi u istom kamion.

Ova aktivnost nastavak je planiranih akcija za obilježavanje Evropske sedmice za smanjenje otpada, koja se i ove godine obilježila u Sarajevu. Kanton Sarajevo se i ove godine pridružio inicijativi Evropske sedmice za smanjenje otpada. Ovogodišnja tema EWWR-a je očuvanje prirodnih resursa kroz smanjenje ambalažnog otpada, a u projektu učestvuju 34 zemlje Europe sa ukupno 12,252 prijavljene akcije.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Ekotim u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ekopakom – prvim ovlaštenim operaterom sistema za upravljanje ambalažnim otpadom i COOR-om obilježava Evropsku sedmicu za smanjenje otpada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.