EkologijaNajnovije vijesti

Strategija je spisak želja energetskog lobija bez jasne vizije

Okvirna energetska strategija BiH danas na sjednici Savjeta ministara

Okvirna energetska strategija Bosne i Hercegovine koja se danas razmatra  na sjednici Savjeta Ministara se predstavlja javnosti kao državna energetska stategija, a zapravo sadrži samo spisak želja vlasti i energetskog lobija koji se ne želi mijenjati čak ni zarad dobrobiti razvoja cijele države, stav je ekoloških organizacija civilnog društva koje su pratile izradu ovog dokumenta.

,,Donosioci odluka iz BiH očigledno nemaju jasnu i usaglašenu viziju razvoja energetskog sektora. I dalje će se razvoj sektora oslanjati na politiku iz 70tih godina prošlog vijeka, zasnovanu na proizvodnji energije iz fosilnih goriva i izvozu struje”, istakla je Duška Kudra, koordinatorica programa Energija i klimatske promjene iz Centra za životnu sredinu.

 Denis Žiško, koordinator programa Energija i klimatske promjene iz Centra za ekologiju i energiju ističe da je riječ o još jednom dokazu „kratkovidnosti naših političara“.

“Dok se naši političari zaklinju u evropski put Bosne i Hercegovine u isto vrijeme usvajaju strategiju u kojoj niti jedan od ponuđenih scenarija ne podrazumjeva dekarbonizaciju energetskog sektora kojoj teži Evropska unija”,  rekao je Žiško.

Pročitajte i:   Završena Premijer Feeder liga BiH za 2024. godinu

 Rijad Tikveša, predsjednik Ekotima naglašava da je veliki je nedostatak što se prilikom izrade dokumenta nije uradila Strateška procjena uticaja na životnu sredinu.

“Sada mi ne znamo uopšte kako i koliko će koji scenario imati negativan uticaj na životnu sredinu i društvo”, kaže Tikveša.

Okvirna energetska strategija Bosne i Hercegovine do 2035. godine usaglašavana je više od godinu dana. Nakon davanja zelenog svjetla od strane Republike Srpske o dokumentu će se raspravljati danas na 151. redovnoj sjednici Savjeta Ministara BiH. I dok zemlje Evropske unije uveliko rade na sistemu dekarbonizacije, Bosna i Hercegovina očigledno zanemaruje ove principe usvajajajući dokument koji nije u skladu sa preuzetim obavezama koje proizilaze iz potpisanih međunarodnih dokumenata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.