Najnovije vijestiOstale vijesti

Održan penjački memorijal „Adnan Ćatić Ćata“

Foto: Amina Kučuk

U Sarajevu je u subotu, 01.09.2018. godine, održan penjački memorijal „Adnan Ćatić Ćata“ koji je organizovala Penjačka sekcija „Adnan Ćatić Ćata“ koja djeluje u okviru Planinarskog društva Skakavac. Memorijal je otvorio g. Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad koja je pokrovitelj memorijala, poželjevši sreću svim takmičarima i takmičarkama. U svom obraćanju prisutnima, g. Hadžibajrić je ispričao kako je 2012. godine (kada su Sarajevo pogodile obilne sniježne padavine), rahmetli Ćata sa svojim prijateljima ponudio da bez ikakve naknade očiste snijeg sa krovova svih osnovnih i srednjh škola na području općine, te da je bio i njegov lični, kao i prijatelj Općine. Upravo zbog tog i takvog Ćate, memorijal koji je održan ima još veću važnost, jer se tako nastavlja put koji je ovaj mladi čovjek započeo.

U takmičarskom dijelu memorijala učestvovalo je 40 takmičara i takmičarki iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Njemačke. Takmičenje je trajalo sedam sati, i učesnici su imali zadatak da ispenju što veći broj smjerova. Svaki od smjerova je kategorisan i nosio je određeni broj bodova, a oni sa najvećim brojem bodova su pobjednici. Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, g. Mirvad Kurić je dodijelio nagrade pobjednicima, čestitajući im na ispenjanim smjerovima i naglasivši da će ovaj Memorijal postati tradicionalan.

Pročitajte i:   PREDSTAVLJAMO: Pribor i oprema za ribolov 'Fleshpot' doo Sarajevo

U muškoj konkurenciji pobijedio je Ajdin Hadžić, drugo mjesto je zauzeo Edin Zuhrić, a treći je bio Ismar Handžić. U ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Neira Odobašić, Amela Čitak je bila druga, a Sajra Čuljević je osvojila treće mjesto. Sponzori memorijala su osigurali vrijedne nagrade za sva tri mjesta u obje konkurencije.

U revijalnom dijelu memorijala svi zainteresovani građani, bez obzira na uzrast, su imali priliku da se okušaju u penjanju, što su mnogi i iskoristili. Z.H., jedan od građana koji su došli da posjete memorijal, okušao se u penjanju i komentarišući to iskustvo rekao: „Odličan je osjećaj znati da se možeš popeti uz stijenu svojom snagom, ja ću ponovo probati“.

Damir Hadžimujić, jedan od članova organizacionog tima Memorijala je izjavio: “Naša zemlja je planinska i mislim da je sportsko penjanje na jedan način i dio našeg genetkog koda. Sarajevo je možda jedini grad u Evropi koji u gradskom području ima prirodnu stijenu za penjanje. Ljudi u drugim zemljama putuju satima da bi došli do stijene.“

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Penjačkim memorijal „Adnan Ćatić Ćata“ je ispunio svoj cilj a to je promocija zdravog životnog stila, kao i promocija sportskog penjanja te penjališta Dariva kao resursa koji mogu biti iskorišteni za još bolju turističku promociju Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.