EkologijaNajnovije vijesti

Građani blokirali deponiju Uborak, gdje će Mostar sa smećem

Ono što se najavljivalo i desilo se. Nakon pet protesta upozorenja građani sjevernih mostarskih predgrađa blokirali su ulaz u deponiju Uborak.
Stotinjak Mostaraca, okupljenih u inicijativu “Jer me se tiče”, kao i prije pola godinu, blokirali su glavnu kapiju deponije Uborak i tako onemogućili kamione mostarskih komunalnih preduzeća, ali i onih iz okolnih općina, da na nju odlažu otpad. Okupljeni građani jutros su oenmogućili ulazak dva kamiona na deponiju, a predstavnik građana je otišao u policijski stanicu na razgovor.

Omer Hujdur, predstavnik građana, kazao je da je jedini organ vlasti koji je nešto konkretno uradio u ovom periodu Federalno ministarstvo okoliša i turizma koje je zaledilo izdavanje okolišne dozvole.

Deponiji Uborak jučer je istekla okolišna dozvola, a Federalno ministarstvo odbilo je izdati novu. Kako federalni inspektori, nisu kako je procedura nalagala, zatvorili deponiju, uradili su to na svoj način građani.

Slična blokada organizirana je i u junu ove godine, trajala je 11 dana i uzrokovala je potpuno zatrpavanje smećem najvećeg grada na Neretvi. Uborak je deblokiran dogovorom građana i vlasti koji većinom nije poštovan, a prvenstveno se to odnosi na pronalazak nove lokacije za deponiju.

Pročitajte i:   Zagađenje Sane u nekoliko općina, mještani traže odgovore

Gradske vlasti obratile su se MUP-u HNK ze od njega traže da osigura uslove da deponija nesmetano radi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.