EkologijaNajnovije vijesti

Hidroelektrane na rijeci Bioštici kod Olova neće biti građene

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Odluku o prestanku važenja Odluke o pripremi i izgradnji hidroelektrane na rijeci Bioštici u Općini Olovo.

Odluke o pripremi i izgradnji hidroelektrane Kruševo jačine 9,75 MW s HE Zeleni vir 2,13 MW donesene su 2010. godine. Naime, Općina Olovo je od JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo tražila informaciju o trenutnom stanju projekta, a iz dobivenih informacija je vidljivo da je, na osnovu dostavljenih tehničkih rješenja u Studiji izvodljivosti, koja su se pokazala kao tehno-ekonomski i finansijski neprihvatljiva.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine zaključila je da daljnja razrada predloženih rješenja nije opravdana, a dopisom Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije BiH potvrdila je ove navode i istakla da je predloženo obustavljanje aktivnosti na pripremi ove izgradnje.

HE Kruševo je najavljivan kao jedan od značajnijih energetskih projekata. Prvi radovi trebali su početi 2012. godine, a ukupna investicija trebala je iznositi oko 50 miliona eura.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.