EkologijaNajnovije vijesti

U NSRS-u ipak bez dogovora o moratoriju na male hidroelektrane, SNSD nije imao ni podršku partnera

Na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrani su, između ostalog, zaključci SNSD-a koji se odnose na zabranu gradnje malih hidroelektrana te preispitivanje postojećih koncesija, po uzoru na zaključak Parlamenta Federacije BiH. Međutim nije bilo saglasnosti za njihovo usvajanje.

Četiri zaključka su predložena na prethodnoj sjednici NSRS-a, a odnose se na preispitivanje koncesionih ugovora, obustavljanje razmatranja svih novih planiranja malih hidroelektrana, analizu hidropotencijala i preispitivanje i izmjenu postojećeg sistema podsticaja proizvodnje električne energije iz ove vrste obnovljivih izvora električne energije.

SNSD u ovome nije dobio podršku Narodne skupštine, ovaj put ni među opozicijom, ali ni koalicionih partnera.

Kako saznaje Srpskainfo, Demos, SPS i jedan poslanik SP-a nisu glasali za predložene zaključke dok se predstavnici NDP-a nisu ni pojavili na glasanju.

Zaključci su razmatrani u okviru rasprave o izmjeni Zakona o koncesijama, a prema riječima šefa kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić je rekao da je ideja bila postepeno uvođenje moratorijuma na izgradnju malih hidroelektrana do potpune zabrane gradnje.

Pročitajte i:   Koalicija za Sanu: Čista Sana je naš imperativ

Demos ovu ideju nije podržao zato što su oni željeli, prema riječima Žunića, radikalniji pristup, odnosno da se automatski zabrani izdavanje dozvola za gradnju, no nejasno je ponašanje ostalih poslanika.

Šef SNSD-ovog Kluba poslanika kaže da je pravo iznenađenje bilo to što je izostala podrška SPS-a i da to može da znači samo da oni ne žele zabranu gradnje.

Nakon završene sjednice je saopćeno da su pored Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama u okviru koga su bili i navedeni zaključci o MHE, razmatrani i usvojeni Zakon o šumama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.

Pored toga usvojena su četiri nacrta zakona, Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta RS-a, a dogovor je postignut o novom Poslovniku o radu NSRS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.