Vlada RS podržala načelnika Bjelicu i zaustavila gradnju MHE na Kaljini

Vlada Republike Srpske povukla se pod pritiskom javnosti i odustala od dodjele koncesije na rijeci Kaljini u Sokocu za izgradnju male hidroeletrane, saznaje portal CAPITAL.

Odluka je donešena na sjednici koja je održana 19. juna, i stupiće na snagu za sedam dana.

Nezadovoljnim građanima u borbi protiv izgradnje nedavno se pridružila i opština Sokolac, pa je Vlada ostala bez ikakve podrške u svojoj ideji.

Naime, na sjednici skupštine u junu na prijedlog načelnika Milovana Cicka Bjelice usvojen je prijedlog o stavljanju moratorijuma na raspravljanje i odlučivanje o gradnji bilo kakvih hidroelektrana na rijekama ove opštine.

„Iako mi dozvole za gradnju nismo nikada nikome izdali, ovim bi spriječili da se o tome stalno raspravlja“, poručio je tada Bjelica.

Zanimljivo, odluka je donesena u danima kada vladajući SNSD javno zagovara zaokret po pitanju gradnje malih hidrocentrala na rijekama u Srpskoj. Prvi pokušaj u vidu inicijative im nije prošao jer nisu dobili podršku koalicionih partnera.

Podsjećamo, kako smo pisali u januaru ove godine, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske dobilo je od Vlade zeleno svjetlo za pokretanje postupka dodjele koncesije za izgradnju male hidroelektrane na rijeci Kaljini u opštini Sokolac.

Pročitajte i:   Više od 300 ljudi blokiralo most na Neretvici: Za rijeku spremni dati život!

U planu je bilo da hidroeletrana ima instalisanu snagu od 0,3 megavata i godišnju proizvodnju od 1,5 gigavat časova. Procijenjena vrijednost investicije je bila 1,47 miliona maraka a izgradnja je planirana na dijelu vodotoka nizvodno od mosta na putu za selo Banja Lučica, na području mjesne zajednice Kaljina. Inicijativu za dodjelu koncesije je podnijelo preduzeće “VG Ekoenergija” iz Višegrada.

U novembru prošle godine ljubitelji prirode, građani i ribolovci su organizovali protest i potpisivanje peticije sa kojim su jasno poručili kako su protiv te ideje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.