EkologijaNajnovije vijesti

NP „Sutjeska“ u petak otvara Centar za naučno istraživanje i ekologiju

Na Tjentištu će u petak svečano biti otvoren moderno opremljen Centar za naučno istraživanje i ekologiju koji će biti nastavna baza studentima i profesorima šumarskih fakulteta, ali i svim naučnicima u oblasti šumarstva, biologije, ekologije, poljoprivrede sa područja Balkana i cijelog svijeta.

Centar je rezultat projekta prekogranične saradnje BiH i Srbije, koji sprovode NP “Sutjeska”, Šumarski fakultet iz Beograda i “Srbijašume”. Vrijednost projekta je oko milion maraka, od čega je 85 odsto sredstava obezbijedila EU, a 15 odsto NP “Sutjeska”.

Za potrebe istraživačkog centra rekonstruisan je jedan od postojećih objekata u Nacionalnom parku “Sutjeska”, paviljon D.

-Objekat se nalazio u veoma lošem infrastrukturnom stanju, pa je ovim projektom u potpunosti renoviran i prilagođen radu Centra. On se sastoji iz tri etaže ukupne površine oko 800 m2 . Na prvoj etaži se nalaze edukativne prostorije, laboratorijski prostor i izložbeni prostor sa recepcijom. Na ostale dvije etaže se nalaze prostorije za smještaj korisnika Centra, standardne dvokrevetne sobe ukupnog kapaciteta 43 ležaja. U početnoj fazi poslovanja Centar za istraživanje i ekologiju će zapošljavati pet osoba-saopšteno je iz NP „Sutjeska“.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Navode da će Centar doprinijeti očuvanju brojnih prirodnih, hidroloških, geomorfoloških, kulturno-istorijskih, edukativnih i naučnih vrijednosti, usklađivanju tih vrijednosti sa zaštitom, korištenjem i razvojem cijelog prekograničnog područja, te očuvanju trajnih prirodnih elemenata koji su od izuzetne važnosti i jedinstvenog kvaliteta okoline i sprečavanju eksploatacije prirodnih resursa.

-Zajednički rad i saradnja sa partnerima u projektu ogleda se u saradnji na pripremi i realizaciji budućih zajedničkih projekata, razmjeni znanja, iskustava i organizaciji zajedničkih aktivnosti na povećanju svijesti o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa u prekograničnom području BiH i Srbija-navodi se u saopštenju.

Otvaranje Centra planirano je u 12.00 časova, a obraćanje zvaničnika u 12.30.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.