EkologijaNajnovije vijesti

Podrška građanima koji štite rijeke u BiH: grantovi zalokalne građanske inicijative

Izgradnja novih brana i malih hidroelektrana, zagađenje vode, neodgovarajuće upravljanje rijekama i drugi načini oštećenjavodotoka i dalje opterećuju životnu sredinu, kao i lokalnezajednice širom Bosne i Hercegovine. Da bi podržali lokalnegrađanske inicijative koje pokušavaju riješiti probleme narijekama na regionalnom nivou, češka nevladina organizacijaArnika, Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnusredinu uz finansijsku podršku Programa za promocijetranzicije Češke Republike pokreće Program malih grantova.

Ko može predati zahtjev za grant?

Program malih grantova namijenjen je prvenstvenoregistrovanim dobrovoljnim građanskim inicijativama iorganizacijama.

„Takođe, podstičemo nove inicijative da predaju svoje ideje. To je prilika da se dobije finansijska podrška za zaštitu životnesredine i jačanje prava lokalnih zajednica. Iako samo jedanprojekat iz svake inicijative može dobiti bespovratna sredstva, jedan podnosilac prijave može se prijaviti s nekolikoprojektnih ideja“, objašnjava Zuzana Vachůnová iz Arnike.

Da biste saznali više, 5. oktobra u 17:00 časova biće održanspecijalni informativni webinar za sve zainteresovane. Više o webinaru, možete saznati na ovom linku.

U okviru Programa pružaće se podrška projektima usmjerenimna suzbijanje šteta na rijekama, s naglaskom na rješavanjuspecifičnih problema na lokalnom nivou, na primjerinformativne kampanje, javne rasprave, pregovori s lokalnimsamoupravama, peticije, nezavisna ispitivanja, analize, studijei mjerenja, učestvovanje u procesima donošenja odluka, dokumentovanje problema kroz novinarske istrage, intervjue, fotografije i video zapise, kampanje na društvenim mrežamaitd.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

„Cilj programa bespovratnih sredstava je podržati građanskodruštvo i pomoći lokalnim zajednicama u pronalaženjuodrživih rješenja u zaštiti rijeka. Želimo se usredotočiti narješavanje lokalnih problema koji se odnose na ugroženerijeke i na podršku aktivnom uključivanju u društvene procese”, pojasnila je programske ciljeve Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Ukupni grant fond je 20.000 KM, a podržaće se između 7 i 15 projekata. Iznos svake donacije može varirati od 1.000 do 3.000 KM. U 2020. godini za podršku 3-8 projekata može se dodijeliti 8.000 KM. Sljedeći krug malih grantova planiran je za 2021. godinu. Detaljnije informacije o programu malihgrantova i prijavi mogu se naći na ovom linku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.