U Sarajevu premijerno prikazan dokumentarni film Dine Kassala “Trn u oku”

Ukazano na pogubnost gradnje hidroelektrana na Neretvi
SARAJEVO – Dokumentarni film “Trn u oku”, autora Dine Kassala, koji je rađen u produkciji BHT1, premijerno je prikazan jučer u RTV domu u Sarajevu.
Film govori o prirodnim ljepotama konjičkog kraja, te ukazuje na važnost zaustavljanja gradnje hidroelektrana u gornjem toku rijeke Neretve. Milenko Vockić, direktor BHT1, rekao je da je i na ovaj način BHT1 pokazala kakve projekte u budućnosti želi da radi i podržava.
“Ovaj film pokazuje ono što je najvrednije, prirodu i čovjeka. I mi želimo u prvi plan staviti prirodu i čovjeka. Želja nam je da u budućnosti bude još više ovakvih ostvarenja Dine Kassala, ali i drugih autora iz ove kuće i van nje”, rekao je Vockić.
U svom filmu Kassalo prikazuje ljepote
sedam vrhova Prenja, koji okružuju Konjic, gornji tok Neretve u kojem je voda pitka, te izvore zdrave hrane kojom ovaj kraj obiluje. U filmu nadalje prikazuje da su Konjic i njegova okolica bogatiji vodom nego Izrael i Jordan zajedno, te da se Konjic prvi put pominje u dubrovačkim spisima u 13. stoljeću. “Trnom u oku” upozorava i šta se može desiti ukoliko vlasti dozvole gradnju hidroelektrana u ovom području, te snimcima jasno svjedoci šta je akumulacija iz hidroelektrane uradila u donjem toku Neretve.
Film “Trn u oku” počet će se prikazivati od večeras na BHT 1, a nakon toga će nastaviti festivalski život. Nakon jučerašnje premijere autor je prisutne u RTV Domu ponudio vodom s Neretve.
M. LINGO – Nezavisne

Pročitajte i:   TK SRS BiH usvojila prijedlog radne verzije kalendara takmičenja za 2021. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.