EkologijaNajnovije vijesti

Dvije vijesti o izgradnji Hidroelektrana

Elektroprivreda BiH – Smiruju Vrandučane
Elektroprivreda BiH trenutno vodi intenzivne aktivnosti na pripremi izgradnje novih elektroenergetskih objekata, koji su predviđeni planom razvoja do 2011. godine, među kojima je i HE Vranduk.
– U toku je izrada idejnog projekta te centrale, a za potrebe projektovanja vrše se određena ispitivanja terena – saopštio je Elektroprivredin portparol Fahro Memić. On tvrdi da paralelno sa izradom investiciono-tehničke dokumentacije Elektroprivreda radi na pripremi Programa prijateljskog okruženja HE Vranduk koji se temelji na ideji uspostavljanja partnerskih odnosa sa lokalnom zajednicom.

Na Neretvici će se graditi mini elektrane

Vijest o skorom početku izgradnje 15 mini hidroelektrana na Neretvici (desna pritoka Neretve, općina Konjic) makar na trenutak prekinula je niz nepovoljnih vijesti o ekonomskoj recesiji i dugotrajnoj investicijskoj suši u FBiH. Riječ je o relativno skromnoj investiciji vrijednoj 67,5 milijuna KM, što je tek jedan posto investicijskog megaprojekta u elektroenergetski sektor. No, i ta relativno skromna investicija od 67,5 milijuna KM dobro će doći posustaloj industriji BiH (osobito građevinskim kompanijama i industriji građevnog materijala) koju je zapravo najviše pogodio dramatični pad investicijske aktivnosti u BiH i regiji.
Kako smo doznali, glavnina poslova na izgradnji 15 novih mini hidroelektrana u Konjicu pripast će lokalnim kompanijama: sarajevski Energoinvest već je završio svoj dio posla (idejni projekat), dok će građe-
vinski dio radova (oko 30 milijuna KM) vjerojatno pripasti Hidrogradnji koja u toj oblasti ima najbolje reference medu bh. građevincima.Problem je, međutim, što će glavnina građevinskih i ostalih radova započeti tek sredinom sljedeće godine.
(V. R.)Večernji list

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.