Sanacija brane jezera Modrac

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 3.651.500 KM za realizaciju projekata utvrđenih Programom ulaganja sredstava vodnih naknada u oblasti vodoprivrede u 2009. godini. Odobrena su sredstva za 21 projekat u općinama Tuzlanskog kantona, a najznačajnija sredstva su odobrena za drugu fazu sanacije Brane Modrac 1.800.000 KM.
Jezero Modrac ima zapreminu 100 miliona m’ vode i površine 17 km2, a zaprema prostore općina Tuzle, Lukavca i Živinica.Modrac” je poslije Buškog blata najveća hidroakumulacija u BiH.Formirano kao akumulacija za potrebe industrije, jezero “Modrac” je, naročito posljednjih 10 godina, postalo resurs sa polivalentnim funkcijama (snabdijevanje pitkom vodom, proizvodnja hrane, razvoj turizma, sportska takmicenja itd).

Za odvodnju oborinskih voda sa područja Doložal u Lukavcu odobreno je…

450.000 KM, modernizaciju opreme za upravljanje višenamjenskim vodnim sistemom Modrac i rekonstrukciju komandne zgrade u krugu Brane Modrac 323.000 KM, rekonstrukciju sistema vodosnabdijevanja Banovića 200.000 KM, regulaciju rijeke Sokoluše u Gračanici 100.000 KM i vodovodni sistem Debelo Brdo u Tuzli 200.000 KM.
Među projektima za koje su odobrena sredstva su i kanalizacioni sistem u općinama Gradačac, Kalesija, Živinice i Srebrenik za što je ukupno odobreno 240.000 KM.
/S.M./ – www.zivinice.ba

Pročitajte i:   Neobičan gost u plićaku na Jadranu: Vidjela sam peraju, bilo me strah... (VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.