ČAČKAONICA: Ubistvo sa predumišljajem! (http://www.tuzla-x.ba)

Tuzla, i tuzlanski kraj uopšte, jedno su od rijetkih mjesta koja se mogu pohvaliti obilnim vodenim resursima. Osim Panonskog jezera, resursa koji je djelo ljudskih ruku, tu je i neprikosnoveno, jedno od najčišćih jezera u BiH, jezero „Kop“ u Šićkom Brodu.

Jezero je nastalo 1987. godine na tadašnjem Površinskom kopu „Šićki Brod“ po kojem je i dobilo naziv. Ovaj dragulj koji je nastao sasvim slučajno, dug je 800 a širok 400 metara. Zahvaljujući ljubiteljima prirode i stanovnicima koji žive u njegovoj blizini, jezero je oživjelo i dobilo zavidan oblik. Čista obala, nekoliko vrsta ribe među kojima je i

pastrmka, voda doslovno pitka.

Sve ovo cijene ljudi koji žive u blizini i koji su uložili napore da sačuvaju ovaj dragulj. Oni drugi, što cijene novac i interes, ne vide ovo jezero kao takvo, nego kao idealnu lokaciju za odlaganje radioaktivne šljake od Termoelektrane Tuzla.
Njihova nastojanja da od ovog dragulja pitke vode naprave radioaktivnu deponiju, protežu se više od decenije. Građani Tuzle jasno su im se suprotstavili. Na svojoj strani imali su i Općinu Tuzla, koja je svojevremeno donijela i Urbanistički plan, po kojem je ovo jezero predviđeno za sportsko – rekreativni centar. Ta podrška Općine bila je neupitna sve dok naš uvaženi načelnik Jasnim Imamović nije napravio svoje spomenike – Panonska jezera.

E, kako novac igra najvažniju ulogu u svemu, Imamović je u jezeru „Kop“ prepoznao potencijalnu opasnost, te je svojevremeno tjerao svoje inspektore, ta općinska potrčkala, da oko ovog dragulja postavljaju kojekakve table zabrane. Kažu, kupanje je opasno i jezero nije adekvatno, bez obzira što je višestruko bakteriološki ispravnije od iste te njegove Panonike.

Pročitajte i:   U Jajcu planirana gradnja dvije male hidroelektrane nedaleko od vodopada i centra grada

Ovim potezom, Jasminova administracija otvara novu mogućnost elektro-tajkunima, da se ponovo obruše na ovo jezero.
U ponedjeljak, 09.04.2010. godine u 12 h u Termoelektrani Tuzla održana je javna rasprava o studiji koju su osmislili kako bi građanima, ionako ekološki najugroženije mjesne zajednice, dodatno zagorčali život. Ta javna rasprava svela se na osobe koje zagovaraju ovaj zločin. Po principu mafijaša, javna rasprava ustvari je bio tajni skup u krugu najvećeg zagađivača u ovom kraju, bez prisustva građana. Dva člana MZ Šički Brod pozvana su na ovu raspravu pet do dvanaest, kako se za istu ne bi mogli pripremiti, te su bili prinuđeni slušati 2,5-satno izlaganje uvažene gospode iz Slovenije. Iste te Slovenije kojoj Jasmin Imamović rasproda dobar dio grada. Sada je, izgleda, na rad došao i njihov angažman u sistematskom ubijanju građana ove mjesne zajednice i planskom uništavanju svega vrijednog.

Prije desetak godina u Tuzli je urađena medicinska Studija o utjecaju zagađenosti zraka na zdravlje stanovništva, sa posebnim osvrtom na 3 ekološki najugroženije mjesne zajednice – Šićki Brod, Bukinje i Husino. Ta studija je pokazala svu pogubnost rada Termoelektrane Tuzla. Enormno visok postotak smrtnih slučajeva usljed kancerogenih oboljenja. Fenomen rijetko viđen.

Tada su nadležni u Termoelektrani i Elektroprivredi BiH pokušali smiriti građane, te su obećali kule i gradove. Toplifikacija pomenutih naselja, zasađivanje zelenog zaštitnog pojasa, obezbjeđivanje 200 kilovata struje besplatno u grejnoj sezoni dok se ne uradi toplifikacija. Obećali, i naravno, slagali. U svom maniru.

Pročitajte i:   Mještani Janjića ne žele hidroelektranu na Bosni: Referendum ili međunarodni sudovi

Čekali su mafijaši da se tenzije smire, i ponovo su napali. Sada mnogo perfidnije. Spremni su ne dirati jezero, a za protuuslugu traže lokaciju do jezera. Lokaciju na kojoj je splet površinskih i podzemnih voda, istih tih voda koje se slijevaju i ovo jezero.

Građani su izričiti. Pokrenute su peticije. Općinska vlast je kao i uvijek perfidna. Pregovarači očigledno nešto mute. U tome su bar stručnjaci Jasmin Imamović i Kemal Kurević, općinski tajkuni kojima je izgleda dovoljno mahnuti sa nešto novca ispred nosa kako bi pristali na „pokolj“ vlastitih građana.

U svakoj normalnoj zemlji, vlast u lokalnoj zajednici – općini, stala bi uz svoje građane. Obzirom da ne živimo u normalnoj zemlji, nemamo ni normalnu lokalnu vlast. Imamo samo tračak nade da će se konačno unormaliti i pitati građane za njihove potrebe.

Građani Tuzle sigurno neće podržati načelnika kojeg su doveli u fotelju na osnovu lažnih obećanja. Građani Tuzle će stati uz svoje sugrađane iz Šićkog Broda i braniti ovaj dragulj, mjesto na kojemu se stvaraju uslovi gdje će naši građani moći provesti prelijep vikend bez izdvajanja sredstava u kasu Jasminove tajkunske organizacije. Mjesto koje građanima Tuzle daruje priroda, a ne Jasmin Imamović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.