Bileća dobija pročistač otpadnih voda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske /RS/ Radivoje Bratić konstatovao je danas da je potpisivanjem Ugovora i početkom izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Bileći riješen višedecenijski gorući problem stanovnika tog kraja.
“Ovim je realizovana obaveza zanemarena više od 36 godina da se obezbijedi čista i zdrava voda za sve korisnike koji se snabdijevaju iz Bilećkog jezera, od Bileće nizvodno Trebišnjicom do Trebinja, pa i dalje do Čapljine i Dubrovnika”,  rekao je ministar Bratić nakon svečanog potpisivanja Ugovora o realizaciji ovog projekta.
Bratić je napomenuo da je Ministarstvo obezbijedilo i učešće u izgradnji ovog kapitalnog objekta i Hidroelektranama na Trebišnjici /HET/, čiji je direktor Marko Mitrović jedan od potpisnika ovog dokumenta.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede precizirao je  da ovaj projekat ukupne vrijednosti
4.377.224 KM zajednički finansiraju Svjetska banka, koja je izdvojila 1,34 miliona KM grant sredstava, HE na Trebišnjici    2,72 miliona KM, te Vlada RS  274.000 KM.
Bratić je naglasio da je za ovaj projekat provedena kompletna procedura javnih nabavki,  u skladu sa procedurama Svjetske banke.
On  je rekao novinarima da je Vlada RS iz razvojnog programa još prije godinu i po izdvojila  2,7 miliona KM, opština Bileća  300.000 KM i HE na Trebišnjici   774.000 KM za izgradnju kanalizacije i kolektora, te kanalske mreže u Bileći.
“Na taj način, izgradnjom jednog i drugog objekta biće u potpunosti riješen problem vodosnabdijevanja i otpadnih voda u Bileći koji je godinama opterećivao stanovnike ovog područja”,  naglasio je Bratić.
Direktor HE na Trebišnjici Marko Mitrović izrazio je zadovoljstvo učešćem u ovom projektu, naglašavajući da se interes ogleda u činjenici da su HE korisnici voda Bilećkog jezera koje je najveće akumulacija na Balkanu, pa je razumljivo da je i njihov interes da ta voda bude čista i upotrebljiva.
Načelnik opštine Bileća Dragan Babić, koji je danas u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS prisustvovao svečanom potpisivanju Ugovora o izvođenju radova na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Bileći, naglasio je da je znaćaj ovog projekta izuzetno velik za sve građane ovog i šireg područja istočne Hercegovine, sve  do Čapljine i Dubrovnika.
“Čekali smo 36 godina da se taj projekat realizuje. Potpisivanjem ovog ugovora riješili smo veliki problem grada Bileće, ali to nije samo problem Bileća, to je od velikog značaja i za sve dijelove Hercegovine, pa čak sve do Dubrovnika jer će stanovnici tih područja koristiti prečišćenu, čistu vodu od Bilećkog jezera u čitavom toku rijeke Trebišnjice”, rekao je Babić.
Na konkursu za izvođača radova posao na izgradnji dobila je kompanija “Higra” iz Bijeljine čiji je direktor i vlasnik Dragan Sarić danas takođe potpisao ugovor i obavezao se da će radovi započeti već narednih dana, a da je završetak izgradnje planiran za 17 mjeseci.

Pročitajte i:   U reciklaži otpada ne zaostajemo za regijom, ali smo daleko od razvijenih država

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.