EkologijaNajnovije vijesti

Otrov u opušku cigarete spriječava hrđanje i ubija ribe

Kina ima 300 miliona pušača, a Kinezi konzumiraju jednu trećinu svih proizvedenih cigareta u svijetu
U studiji objavljenoj u časopisu Industrial & Engineering Chemistry Research, naučnici otkrivaju da su uspjeli identificirati osam vrsta hemikalija iz opušaka uronjenih u vodu. Izolirane ekstrakte zatim su upotrijebili na čeliku koji se koristi za izradu cijevi i zaključili da spriječavaju pojavu hrđe.
“Moguće je zaštititi metalnu površinu i spriječiti daljnje raspuštanje atoma željeza korištenjem hemikalija iz opušaka, uključujući nikotin”, stoji u zaključku studije.
Istraživanje je finansirala kineska naftna kompanija China Petroleum Corporation, a vodio ga je Jun Zhao at Xi'an sa Univerzitetske škole za energetiku i elektronički inženjering.
Naftna industrija godišnje potroši
više miliona dolara za zamjenu i popravak zahrđalih cijevi.
Prema istraživanju, pušači svake godine bace 4,5 triliona opušaka što predstavlja veliko opterećenje za okoliš. Osim što zagađuju prirodu i ružno izgledaju, opušci koji dospiju u jezera, rijeke i mora mogu usmrtiti ribe.
“Recikliranje bi moglo zaustaviti navedene probleme, ali još nismo pronašli praktičan način upotrebe opušaka”, upozorili su naučnici.
Statistički podaci pokazuju da Kina ima 300 miliona pušača te da Kinezi konzumiraju jednu trećinu svih proizvedenih cigareta u svijetu. Najveći pušači su muškarci, a prosječna osoba dnevno popuši 15 cigareta.

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.