Najnovije vijestiOstale vijesti

Spasimo Krivaju i pustimo rijeke neka teku!

Reagovanje na vijesti o pravljenju hidroelektrana u cijeloj BiH, sa akcentom na trenutno aktuelna dešavanja na rijeci Krivaji.
Povodom zakulisnih radnji o dodjeli koncesije za izgradnji mini hidroelektrana na rijeci Krivaji, želimo da iskažemo svoj protest jer više ne možemo da šutimo, ne možemo da trpimo bahatost lokalnih moćnika koji pod formom „koncesija“ rasprodaju NAŠE dobro – vodu, kao da im je to babovina.
Do jučer su Slovenci „napadali“ na Neretvu.
Neretva ima neretvansku mekousnu pastrmku, endemsku ribu.I glavaticu, takođe endemsku, koju u rijeci Soči u Sloveniji zovu soškom pastrmkom.
Jesu li pokušali ti dobročinitelji koji hoće nas unaprijediti, kod sebe pokrenuti priču o pravljenju hidroelektrana na Soči?
Nisu, naravno!
Izašlo bi im 100.000 Slovenaca na ulicu da zaštiti svoje endemske vrste.Kao kad je izašlo 200.000 Slovenaca da očisti Sloveniju u jednom danu.
Hidroelektrane u Jablanici, Grabovici i Salakovcu su dovele mekousnu pastrmku i glavaticu do nestanka.Jedini dio gdje su opstale i gdje se mrijeste je gornji tok rijeke Neretve i treba i to da ispregrađuju!?
Bosanac i Hercegovac je šutio, još mu čudno da neko ima vremena da razmišlja o ribama i mislio je, a i danas misli, da je to hir, obijest modernih hipika kojima je sve potaman pa ne znaju šta će sa sebe?
„Samo nek’ se ne puca!“ će nas uništiti, jer da i iz kuća Muji, Marku i Stjepanu otimaju, vikaće uglas,
„Dobro je, samo nek’ se ne puca!“
Na redu je Krivaja.
Kaže vijest:

Tema razgovora bila je izgradnja tri mini hidrocentrale na rijeci Krivaji, tačnije na lokacijama, Ribnica, Stipin Han i … koncesija,u trajanju od 30 godina. Predstavnik kompanije …istakao je važnost vodenog potencijala ovih područja i višestruku dobit od njegovog iskorištenja na svim nivoima društveno političke zajednice.
Mirsad Dedić … istakao je da je Radna grupa prihvatila ovakav način iskorištavanja hidroenergetskog potencijala, pridržavajući se uvjeta koje su dale mjesne zajednice.
Načelnik općine, gosp. Hakija Osmić i predsjedavajući OV Zavidovića Radosav Petrović, bili su kategorični po pitanju direktne dobiti koju bi u ovom slučaju trebala ostvariti općina Zavidovići, a koja ne bi smjela biti manja od 120 hiljada KM godišnje.
Međutim, iako je investitor u kraćoj prezentaciji projekta, potencirao višemilionske dobiti po raznim osnovama, općinski načelnik ali i prisutni su ostali pri uvjerenju da se tu radi o samo dvadesetak hiljada KM godišnje za budžet Općine, što je u ovom slučaju neprihvatljivo.
Također se govorilo o zapošljavanju stotinjak radnika sa područja naše Općine, što će se kako kažu predstavnici ove kompanije dodatno povećati budžet Općine.

Sve ovo fino zvuči, mogu oni obećavat’ kule i gradove, ali – Zašto ne prave kod sebe elektrane?
Zašto i Austrijanci i Slovenci i Nijemci hoće ovde, kod nas, da prave hidroelektrane?
To oni nemaju rijeka na kojim bi mogli praviti elektrane?
Ne, istina je da ni hidroelektrane nisu, kako su se predstavljale, ekološki čist izvor energije.Uticaj na mikro-klimu područja promjenom relativne vlažnosti je ogroman.Taloženje mulja i raspadanje istog u atmosferu ispušta gasove isto toliko štetne kao i dim iz termoelektrana.Uništavaju biodiverzitet koji je tu od Adema i Have/Adama i Eve.Ili od nežive materije.
Brižni zapad bi nama, kao što radi svim zemljama u razvoju, a koje imaju kvalitetne prirodne resurse i korumpirane, sebične, ograničene k'o francuski balkon lokalne moćnike, utrpao svu „prljavu industriju“ – 30 godina iskorištavao i onda se „uhvatio noge“ ostavljajući nama ispravljanje nastale štete, gdje će biti malo to para što bi dobila opština o kojim se sada, kao na pijaci, dogovarate – 20.000, 120.000 – to k'o neke cifre?
Da imate pameti, šlifa, viziju, od raftinga, ribolova, turističkih ekspedicija kanjonom Krivaje, imali biste više prihoda i korist bi imalo više od tih 100 pretpostavljenih zaposlenih na tim eventualnim hidroelektranama.
Ali ne, korumpirani, sebični, ograničeni…podobni a ne sposobni lokalni moćnici razmišljaju o ovde i sada, nema širih vidika, razmišljanja o svojoj djeci.Sa njihovim takvim razmišljenjem, dolazimo u situaciju da ćemo morati našoj djeci pokazivati slike kanjona i objašnjavati im šta je to.
A ja…ja razmišljam o svom djetetu.
Djetetu, jednom od rijetkih koje je sa 6 godina bilo u kanjonu Rakitnice, djetetu koje je tada reklo ovu rečenicu: „Tata, ja više volim biti dva sata u kanjonu Rakitnice nego 5 dana na moru!“
Stara poslovica kaze da prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od naših potomaka.
Žao mi je, Ljubavi, tata pokušava sve što je u njegovoj moći.
Makar imaš sliku kanjona a na kojoj si i ti.
Ispred Udruženja „Bistro!“, Bosna i Hercegovina, pozivam i prozivam sve vijećnike u opštinama/općinama, sve načelnike opština/općina da ostave rijeke na miru, pustite ih neka teku!
Organizujte druge vidove iskorištavanja tih ljepota, da ih iskoristite, a da one i dalje budu lijepe.
Prozivam i pozivam vijećnike opštinskog vijeća opštine Zavidovići i načelnika opštine – ne dirajte Krivaju.Ne sputavajte je, nije ona ništa kriva, ona je lijepa.
Vi ćete biti krivi ako ona više ne bude lijepa.
Hoćete li moći živjeti sa tim, do vašeg je obraza…kojeg više ni voda iz tih akumulacija ne bi mogla oprati.
Bistro (vam pameti došlo!)

Potpredsjednik Udruženja “Bistro!”, Bosna i Hercegovina – Senad Kapo

Pročitajte i:   Sretan Uskrs!

5 thoughts on “Spasimo Krivaju i pustimo rijeke neka teku!

  • MUSTAFA

    Zalosno ali je tako, ako je lopovima to jest Drzavi u interesu oni ce to uradit unovcit. Njima neznaci nista voda, priroda, vazduh nego samo novac.

  • A ma pusti kraju sta oni baljezgaju, nego se mora boriti protiv NEideja. Kako ljudi srusise rezim u egiput koji je bio jak kao beton. Moze se sve zaustaviti, ali valja ustati na noge i borit se. A ne ono nase, ma pusti ih ili sta ja tu mogu …
    Otpor stoko!

  • Ma nek prave na Krivaji i onako je ona samo skup otpadnih i kanalizacionih voda, vako će bar neko imati koristi od Krivaje.U Sloveniji naljljepša rijeka Sava Bohinjska puna ribe i hidrocentrala, u NJemačkoj i Austriji takođe.To je dokaz da može i riba i centrala zajedno,ali u Evropi funkcionišu i udruženja,a ne ko ovo naše UGSR Krivaja,samo znaju naplatit dozvole i to je to, o poribljavanju ne pomišljaju. Prošle godine mrijestovi se izraubaše, nigdje čuvara, ove će također isto biti. Evo cijelu zimu na Breziku se rauba škobalj iznad žicare, šta radi udruženje?Kad će tome stat na kraj, a ne pričat šuplje oko hidrocentrale,ako vlasti odluče da će bit H.C. niko to neće spriječit, nego hajmo mi prvo mijenjat svoju ribolovnu svijest i sačuvat ovaj mali riblji fond na kanalizaciji, pardon Krivaji,a o centralama raspravljat samo možemo,jer nas niko za to ne pita ništa.

  • ma probali su sa branama i devedeetih godina prošlog stoljeća na krivaji pa im ne prođe, e pa neće ni sad . krivaja je definitivno ostala bez dobrog postotka svog ribljeg fonda, to je fakat , što izlovom , što drugim čimbenicima. pa još treba brane postavit da spriječe proljetne migracije škobalja, plotice mrene, i naravno mladice koja to sve prati uzvodno prema olovu, pa evo neka neko kaže kako je prolazio samo u lovu na škobalja zadnjih par godina na Krivaji, ako se poremeti migracija ribe samo jednu sezonu to će ostaviti nesagledive posljedice po gornji tok Krivaje što se tiče ribolova uopće. o drugim razlozima da ne govorimo -mikroklima i sl.- jednostavno to se ni po koju cijenu ne smije dozvoliti bistro!

  • to će nama koji smo u donjem toku biti super,vako nam sva riba ode olovnjacima,:)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.