Najnovije vijestiOstale vijesti

Nemar države vodi ribarstvo u propast

Nemar države glavni je razlog za izuzetno teško stanje u ribarstvu u BiH, zbog čega se ribnjaci zatvaraju, a broj radnika u ovoj djelatnosti stalno smanjuje.
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, ribarstvo je u februaru ove godine zapošljavalo 432 radnika, a samo u prva dva mjeseca ove godine broj zaposlenih smanjen je za 43 mjesta.
Prosječna plata u ribarstvu bila je u februaru 530 KM i to je djelatnost s najnižom platom u BiH, manjom nego u građevinarstvu, te hotelima i restoranama, gdje iznosi 537 KM. Prosječna plata radnika u ribarstvu smanjena je u prva dva mjeseca ove godine za 11,9 odsto, što je najveći pad mjesečne zarade među svim djelatnostima.
Proizvođači ribe kažu da je niz događaja odveo ovu privrednu granu na rub propasti, a prije svih ističu neprimjeren odnos vlasti, koje su ukinule podsticaje i povećale namete, te poplave koje su nanijele velike štete.
Ribarstvo država tretira kao proizvođače alkohola. Natovareno nam je toliko nameta da nema šanse da možemo raditi dalje“, kaže Dževad Handžar, vlasnik ribogojolišta “Laks” na jezeru Salakovac na Neretvi i predsjednik Grupacije ribara, akva i marikulture FBiH.
Bh. riba je jedini prehrambeni proizvod životinjskog porijekla koji je ispunio uslove za
plasman na evropsko tržište, ali kada su ribari dobili izvozne dozvole izgubili su podsticaje.

Podsticaji u FBiH su ukinuti, a ostali su samo za ribnjake koji izvoze. Proizvođači morske ribe, orade i lubina iz Neuma nisu ni uvršteni“, objašnjava Handžar.

Pročitajte i:   USR Bioštica i Stream Tackle: Održan 8. Stream Fishing Cup Bioštica 2024

Napominje da je u ribnjake uloženo dosta novca, a da su u poplavama krajem prošle i početkom ove godine nastale velike štete, koje nisu sanirane niti naplaćene.

Od tada su, kaže, četiri ribnjaka na rijeci Neretvi i u Bugojnu zatvorena.

Almir Bašanović, predsjednik Grupacije proizvođača ribe pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, upozorava da je brisanje ribe s liste proizvoda koji ostvaruju pravo na poticaje u FBiH i stupanje na snagu Zakona o obračunu vodoprivrednih naknada u RS dovelo ribnjake u težak položaj.

Država ne potiče ribarstvo jer ne postoji državno ministarstvo poljoprivrede, a sumnjam i da bi dobili poticaje poznajući odnos pojedinih ljudi u politici prema nama. Nakon što entitetska ministarstva izvrše podjelu prema formuli stričeva, susjeda i kumova, ribarima ne ostane ništa, jer smo posljednji na redu. Izvozimo u EU, imamo ogromno tržište i trebalo bi da smo na prvom mjestu“, ističe Bašanović.

Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, kaže da su ribari ostali bez podsticaja od 1. oktobra prošle godine.

Bivša vlada nije donijela program poticaja za posljednji kvartal 2010. i prvi kvartal 2011. godine. Analiziramo šta uraditi, ako donesemo program za taj period preuzimamo 20 miliona KM duga koji je proizvela bivša vlada, što će ugroziti ukupna sredstva za podsticaje, jer će onda od ukupno 55 ostati samo 35 miliona KM“, objašnjava Lijanović.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Da bi ovaj problem premostila, Vlada će, kaže, djelovati u dva smjera.

Sačinićemo preliminarni program poticaja kojim bismo pokrili dugove i tekući period, a nakon rebalansa budžeta u julu ove godine napravili bismo program za naredni period. U prvom periodu racionaliziraćemo poticaje kako bismo sanirali dubiozu, a u perspektivnom periodu nastojaćemo da ispoštujemo strategiju razvoja poljoprivrede, koja podrazumijeva izdvajanja od šest odsto iz budžeta umjesto sadašnjih tri odsto“, tvrdi Lijanović i dodaje da će ribarstvo dijeliti sudbinu ukupnih podsticaja za poljoprivredu.

BiH ubija ogroman potencijal

BiH je, uprkos lošem odnosu vlasti, među prvih deset proizvođača ribe u Evropi. Prema nekim procjenama, u BiH bude proizvedeno oko 10.000 tona konzumne ribe, čemu još treba dodati ikru, riblju mlađ, a 70 odsto te proizvodnje se izvozi. Stručnjaci tvrde da BiH ima predivne rijeke za uzgoj ribe, a taj rijedak potencijal ovdje se ne zna iskoristiti. U BiH postoje četiri postrojenja za preradu ribe koja su dobila izvoznu dozvolu za EU, “Tropic ribarstvo” Banjaluka, “Laks” Mostar, “Norfish” Blagaj i “Žuvela” Stolac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.