Velika naftna mrlja stiže Dunavom iz pravca Vukovara

Na Dunavu u blizini vukovarskog kombinata “Borovo“ u četvrtak uveče je uočena naftna mrlja duga pet kilometara i širine 50 metara, saopštio je Državni centar 112 Hrvatske.
Naftna mrlja zbog obilnih kiša neuobičajeno velikom brzinom za ovo dobra godine, kreće se ka Bačkoj Palanci i Novom Sadu, pa postoji bojazan da ozbiljno zagadi izvorišta pijaće vode u ovom delu pokrajine, saznaje “Blic“ u “Vodama Vojvodine“.

Brodovi nisu krivci
Hrvatski mediji su preneli izjavu inspektora bezbednosti plovidbe vukovarske Lučke kapetanije Josipa Mravunca da je dosadašnjom proverom utvrđeno da naftu nisu ispustili brodovi.
Još nije utvrđen izvor zagađenja, pa se i dalje obavljaju provere” – saopštava Centar 112 u Vukovaru i dodaje da je Županijski centar 112 odmah informisao državnog inspektora u instituciji Hrvatske vode, nadležnog za Dunav i Lučku kapetaniju Vukovar. Nadležni iz Hrvatskih voda na dojavu – saopštava se – potvrdili su da je naftna mrlja uočena i da su uzeli uzorak vode za analizu.
Osim uprave “Voda Vojvodine“ u Novom Sadu koje su imale podatke iz hrvatskih izvora, nijedan od centara za obaveštavanje niti ispostave
“Voda Vojvodine“ u Odžacima, Baču i Bačkoj Palanci tokom petka nisu imali čak ni osnovnu informaciju.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Ribari ništa nisu videli
Ni ribari na Dunavu sa srpske strane od Bača do Novog Sada nisu primetili nikakve promene na vodama Dunava.
U četvrtak i juče sam ceo dan ribario i nisam ništa primetio. Naprotiv, Dunav mi se i dalje čini da je ovoga leta čistiji nego pre” – kaže Branko Štemberger, ribar iz Bačke Palanke, dodajući da je moguće da je u noći između četvrtka i petka naftna mrlja neprimećeno prošla.
Bački ribari veruju u tačnost informacije hrvatskih organa” – kažu ribari iz Bogojeva, objašnjavajući da je pre dva dana u Slavoniji bilo veliko nevreme i da su možda “bujice povukle neku neuređenu deponiju prerađene nafte“.

U Srbiji voda nezagađena
Analize rađene na uzorcima vode iz Dunava, na ulasku u Srbiju, pokazale su da u njima nema štetnih materija, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.
U Hrvatskoj su na vreme reagovali i počeli da je razgrađuju“, rekao je Marić i dodao da nadležni organi koji u Srbiji već 24 sata prate stanje na Dunavu tvrde da nema nikakve opasnosti od zagađenja.
Prema Marićevim rečima, naftna mrlja je najverovatnije nastala kao posledica kvara i curenja nafte iz postrojenja u Borovu.

Pročitajte i:   SRD Ključ: Izvršeno uređenje mušičarske staze na rijeci Sanici

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.