EkologijaNajnovije vijesti

Formirani višenacionalni odbori: Bošnjaci i Srbi složni protiv hidroelektrana

Ako bi se centrala izgradila, ovdje više života ne bi bilo, kažu mještani

Bošnjački povratnici u Foči zabrinuti su da će ponovo morati ići sa svojih ognjišta. U nimalo boljoj situaciji nisu ni komšije srpske nacionalnosti, koji strahuju za budućnost svoje djece i imovine od koje žive.

Da poveže i na jednom mjestu složne okupi Srbe i Bošnjake, niko nakon rata nije uspio. Sada ih je jedna odluka Vlade RS primorala da zajednički reagiraju.

 

Bez politike

Nakon Tjentišta, višenacionalni odbor koji će ih zastupati u borbi protiv izgradnje hidroelektrana u Foči formiran je i u Pauncima. Podsjetimo, na javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju četiri hidroelektrane(HE) ugornjem dijeluvodotoka Drine prijavile su se kompanije iz Kine, Grčke i Njemačke.

Gojko Pejović u Jošanici sa sedmeročlanom porodicom bavi se poljoprivredom, politika ga ne zanima, ali jasno mu je da bi izgradnjom HE Paunci morao otići. A nema kuda.

– Ako bi se centrala izgradila, ovdje života više ne bi bilo. U Jošanici žive i Srbi i Bošnjaci, i svi mi smo protiv gradnje te centrale. Tu nema nikakvih političkih konotacija – kaže Pejović.

Pročitajte i:   SRD Ključ: Izvršeno uređenje mušičarske staze na rijeci Sanici

Odluka građana

Dok geometri iz Beograda već obavljaju istražne radove i pripremaju dokumentaciju, Gojko, Ibrahim, Nedeljko, Sead i drugi mještani ne znaju ni kome da se žale.

– Ko da dođe na moje i pravi centralu?! Oko 500 dunumaje u vlasništvu moje familije i komšija. Mi to nećemo dozvoliti. Prije se radilo ko je šta htio, ali sada ne može, jer mi smo došli na svoje, počeli ispočetka sve iznova i nikome ovo ne damo – kaže Ibrahim Bajraktarević iz Paunaca.

Zaim Bajraktarević podsjeća da je isti pokušaj bio i na Vrbasu, gdjese “digao narodi otjerao ih”. I Enver Bajraktarević kategoričan je da neće dozvoliti nikome da ga otjera sa zemlje na kojoj su rasli i njegovi pradjedovi.

Protestiraju i općinske vlasti u Foči, podsjećajući na posljedice izgradnje postojećih i opasnosti koje donose novi hidroenergetski objekti. Prema riječima predsjedavajućeg Skupštine općine Foča Lutve Šukala, hidroelektrana Buk Bijela potopila bi pojas do Šćepan-Polja.

– To nije izgradnja fabrike čarapa, već investicija koja bitno utječe na klimu, i o budućnosti života na ovim prostorima moraju odlučivati i građani – kaže Šukalo.
A. BAJRAMOVIĆ
Udarac Banjoj Luci
Načelnik općine Foča Zdravko Krsmanović u međuvremenu je Banju Luku udario tamo gdje je najviše boli, posjetom Goraždu i iniciranjem čvršće regionalne saradnje koja bi odgovorila i na posljednji plan Vlade RS.
– Rijeka Drina i kompletan ovaj sliv neće biti moneta za potkusurivanje nekih centara moći bilo da su oni u Beogradu, Podgorici, Banjoj Luci ili Sarajevu – kazao je Krsmanović.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi u dicsiplini 'lov ribe udicom sa hranilicom - Feeder'

Vijest prenesena sa: Avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.