Najnovije vijestiVremeplov

Vremeplov: Stop za gradnju pored rijeka

Rogatičani u posljednje vrijeme mnogo više pažnje poklanjaju zaštiti čovjekove okoline i očuvanju prirodnih ljepota, čemu u prilog ide i odluka S.O. o zabrani gradnje svih vrsta objekata u užem pojasu rijeka Rakitnice, Prače, Žepe i Berega.
U posljednje vrijeme u opštini Rogatica sve više pažnje poklanja se zaštiti čovjekove sredine i očuvanju prirodnih ljepota. Tako na primjer, akcija “Gradu s ljubavlju” već nekoliko godina daje izvandredne rezultate u uređenju grada i krugova organizacija udruženog rada. Najnovija mjera u vezi sa zaštitom životne sredine je Odluka Vijeća udruženog rada i Vijeća mjesnih zajednica Skupštine opštine o zabrani izgradnje svih vrsta objekata u najužem pojasu pored vodotka Berega, Rakitnice, Prače i Žepe.
Cilj ove odluke je očuvanje prirodnih ljepota, a zatim i zaštita od erozije i bujica i zaštita područja u svrhu realizacije projekta buduće hidroelektrane “Prača 1”, kao i izgradnje sistema akumulacije i regulacije rijeke Rakitnice, predviđenih vodoprivrednom osnovom i Prostornim planom Republike do 2000-te godine.
Zabrana izgradnje odnosi se na sve privredne objekte, kuće, gospodarske objekte, vikendice, vodenice, stupe, brane, jazove i slicne objekte. Zaštitni pojas oko Berega je 100 metara sa obje strane rijeke, uz Rakitnicu 50 metara izuzev Guždeljskog polja, od Kovačevića mlina do mosta u Mlinima, gdje je zaštitni pojas na desnoj obali 200 metara. Na vodotoku Rakitnice, od Rogatnice do Sastavaka, odnosno ušća u Praču, totalna je zabrana na prostoru (desnom stranom), između rijeke i magistralnog puta, a s lijeve strane samo na nekim parcelama.
Zaštitni pojas na Prači je 50 metara duž cijelog vodotoka kroz rogatičku opštinu. Žepa ima dva zaštitna pojasa. Jedan oko izvora i od izvora do mosta na Žepi, sa 100 metara sa obje strane rijeke, i drugi od mosta na Žepi od ušća u Drinu, sa 50 metara sa obje strane rijeke.
Od zabrane jedino su izuzeti dijelovi Rakitnice kroz selo Rakitnicu i Rogaticu kao gradsko naselje. “Popust” imaju i postojeći objekti na kojim se može dozvoliti tekuće održavanje, ali bez ikakvih konstruktivnih zahvata ili zamjena vanjskih dijelova objekata.

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

S. Mitrović – Oslobođenje 3.5.1984.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.