EkologijaNajnovije vijesti

Sastanak o realizaciji projekta u ‘Parku prirode Blidinje’

Blidinje_septembar_2006_1Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić primila je danas u radni posjet direktora JP „Park prirode Blidinje“ Zdravka Kutlu.

Povod susreta bili su planovi i daljnje aktivnosti u ovom parku prirode, na kojem Federalno ministarstvo okoliša i turizma provodi projekt “Zaštićena šumska i planinska područja u Federaciji BiH“,a  za koji je nepovratna sredstva osigurao Globalni fond za zaštitu okoliša (Global Environment Facility – GEF), putem Svjetske banke.

U okviru Projekta predviđena su sredstva za nabavku neophodne opreme za zaštićena područja u FBiH.

Zahvaljujući Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i ministrici Đurić na potpori, direktor Kutle naglasio je važnost nastavka ove dosad uspješne suradnje  i rješavanja problematike ovoga parka prirode, prvensteno u vezi unapređenja cestovne infrastrukture prilaza  turističkoj destinaciji, kako bi se olakšao pristup ne samo turistima, već i lokalnom stanovništvu.

“Za Park prirode „Blidinje“ Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOIT) ima veliki interes,  za njegovo uređenje, odnosno da uz predviđene grantove namijenjene aktivnostima kojima se bavi lokalno stanovništvo na ovom području, tim ulaganjima omogućimo što bolji ekonomski razvoj ovoga kraja, te da svi možemo uživati u ovom parku ili kako ga volim nazvati „raju na zemlji”, kazala je ministrica Đurić.

Pročitajte i:   Završena Premijer Feeder liga BiH za 2024. godinu

Naglasila je da je plan da park Blidinje ponudi posjetiteljima cjelogodišnje turističke sadržaje, od uređenih biciklističkih staza, od kojih prvih 12 km se upravo kompletira, paraglajdinga, vožnje po jezeru, do, svakako, skijanja, saopćeno je iz Ureda ministrice Đurić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.