EkologijaNajnovije vijesti

Posljednja bitka za Sutjesku

rijeka_sutjeska_421214Jedan od dva nacionalna parka na teritoriji Republike Srpske, Nacionalni park Sutjeska, uskoro bi mogao biti uništen i to na svojim navrijednijim mjestima: kanjonima i neposrednoj blizini prašume Perućica, upozorio je danas banjalučki Centar za životnu sredinu.
Podsjećaju da je Vlada RS-a u februaru 2012. godine donijela Odluku kojom se daje suglasnost za izgradnju malih hidroelektrana na području Nacionalnog parka Sutjeska.

Prema mišljenju Društva za zaštitu prirodnog naslijeđa “Arbor Magna” i Centra za životnu sredinu, ovakva odluka je sramna i pokazuje nemoć nadležnih da sačuvaju i ono malo teritorije koju su stavili pod zaštitu.

“Uprkos naučnim podacima o visokoj stopi endemizma, izuzetnoj vrijednosti geo i biodiverziteta kanjonskih ekosistema, trenutnoj i potencijalnoj mogućnosti iskorištavanja tih kanjona u svrhe avanturističkog turizma, nadležni rijeke Sutjeska, Hrčavka i Jabušnica vide samo kao hidropotencijal za stvaranje manje od 15 MW električne energije. Žubor legendarnih riječica usahnut će i one će biti pretvorene u nizove vještačkih akumulacija, koje će nakon par decenija biti zatrpane sedimentima, ostajući kao spomenici bahatosti naše generacije”, ukazuju iz ovog ekološkog udruženja.

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

Činjenice su da, kako dodaju, RS električnu energiju izvozi, da Nacionalni park Sutjeska ima skromne potrebe za električnom energijom, a da se u neposrednoj blizini, na rijeci Drini, već planira nekoliko velikih hidroelektrana.

“Postavlja se pitanje čiji je ovdje interes u pitanju”, stoji u saopćenju Centra za životnu sredinu.

Ovakav plan se oštro kosi sa principima na kojima je osnovan sam Nacionalni park, te je u suprotnosti sa evropskim i međunarodnim praksama i legislativama koje regulišu zaštitu prirode, prije svega Emerald i Natura 2000 – panevropske mreže.

“Ako se ove koncesije realiziraju, Nacionalni park Sutjeska će izgubiti smisao postojanja, a pripremljene osnove za evropske integracije u oblasti zaštite biodiverziteta bit će revidirane i degradirane na niži nivo”
, ukazuju iz ovog udruženja i pozivaju Vladu RS-a da odustane od “ovakvog štetnog i sramotnog plana, te da se okrene jačanju Javnih ustanova koje upravljaju i štite zaštićena područja, da podstiču razvoj lokalnih zajednica, a na polju energetike da daju prednost obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

Kako se radi o nacionalnom parku s jedne strane, te o hidroelektranama koje su proglašene objektima od interesa s druge strane, smatraju da je važno da se javnost upozna s ovim planovima, te da se otvori široka javna rasprava i donese odluka koja je u skladu s mišljenjem javnosti i struke.

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.