EkologijaNajnovije vijesti

Centar za životnu sredinu: Rezultat stručne analize uticaja na životnu sredinu TE Ugljevik 3

rs-termoelektrana-stanariRezultat stručne analize – Studija uticaja na životnu sredinu TE Ugljevik 3 ne pruža odgovarajuće informacije i nije u skladu sa EIA direktivom

Iz postojeće studije uticaja na životnu sredinu za termoelektranu Ugljevik 3, zbog grešaka u proračunima i nedostatka vitalnih informacija, nemoguće je procijeniti uticaj koji će to postrojenje imati na životnu sredinu i zdravlje stanovništva Ugljevika i regije.
Ovo je pokazala analiza studije ovog postrojenja koju je Centar za životnu sredinu danas dostavio Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koje je Studiju uticaja na životnu sredinu za TE Ugljevik 3 prihvatilo i na osnovu iste izdalo ekološku dozvolu.

Igor Kalaba, Koordinator kampanje “Stop prljavoj energiji – jer budućnost je obnovljiva” je izjavio: “Ova studija u kojoj nedostaju ključne činjenice, a proračuni su puni kardinalnih grešaka, otvara veoma ozbiljno pitanje o kapacitetima licenciranih firmi za izradu ovakvih studija i njihovog kredibiliteta. U studiji nedostaju proračuni za ključne zagađivače, čija emisija iz termoelektrana svake godine na teritoriji EU, Srbije i Turske dovodi do 23,300 preranih smrti i gubitka od 54,7 milijardi eura godišnje!”

Iz Centra za životnu sredinu upozoravaju da su nekvalitetne Studije uticaja na životnu sredinu u BiH pravilo, a ne iznimka.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza BiH za 2024. godinu

Nataša Crnković, koordinatorica programa Biodiverzitet i zaštićena područja ističe slučaj studija uticaja planiranih malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska, u kanjonima Sutjeske i Hrčavke: “Nailazili smo na slučajeve gdje se u spisku flore i faune navode vrste i zajednice vrsta koje ne samo da se ne nalaze na datom lokalitetu već su izumrle prije 300 godina ili nikad nisu ni zabilježene na datom području! Pored toga, vrste koje su endemi u tim kanjonima, te su po njima i dobili ime, se ni ne spominju. O ozbiljnim analizama uticaja postrojenja na te vrste je onda suvišno i pričati, a to je glavni zadatak studija uticaja”.

Situacija nije ništa bolja ni u Federaciji BiH, kaže Denis Žiško iz organizacije Ekotim: „Studije uglavnom sadrže podatke o trenutnom stanju životne sredine, često netačne ili čak prepisane iz drugih studija. Kvalitetne procjene i modeli rasprostranjenja zagađenja i uticaja na kvalitet vazduha, vode i zdravlja ljudi redovno izostaju”.

Centar za životnu sredinu je analizu predao Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, te ih pozvao na povlačenje ekološke dozvole i ponavljanje procesa procjene uticaja na životnu sredinu kako bi se zaštitilo građanstvo Ugljevika i okoline, te ispoštovao zakonski okvir i međunarodne obaveze.

Pročitajte i:   Emir Dedić na pecanje ne ide bez Senade: Ona je moj ribolovac, a ja sam majstor (VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.