Reagovanje o dodjeli koncesije za izgradnju mini hidroelektrana na Buni

Bunski-kanaliPredsjedniku vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona
Dr.sc. Nevenko Herceg

Članovi udruženja geografa u Bosni i Hercegovini ostali su šokirani saznanjem preko drštvenih mreža i elektronskih glasila o namjeri vlade Heregovačko-neretvanskog kantona da daje koncesiju za izgradnju mini hidrocentrala u slivu Neretve nizvodno od Mostara, tačnije na vodotoku Buna, njenom ušću u Neretvu. Ovo bi u našem Udruženju ostalo anonimno da se povodom istih događaja nisu bojkotom oglasila razna nevladina udruženja.

Slijedom tih događanja ušli smo u analizu dokumenata koji se tiču ovih projekata. Iz istih smo saznali niz propusta koje Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona putem resornog ministarstva treba otkloniti, kako bi revidirala svoje ranije zamisli koje su pretočene u projekte, a posebno onaj koji definiše „Studija uticaja na okoliš za MNE Buna (MNE Buna 1 i MNE Buna 2)“, čiji su autori Građevinski fakultet Sveučilišta i Građevinski istraživački centar oba iz Mostara.

Našom analizom smo se uvjerili da Studija o kojoj je riječ, nije ispunila sve obaveze koje proizilaze iz Povelja, koje propisuje Evropska Unija, a koje se odnose na Procjenu uticaja na okoliš poznata pod nazivom Direktiva Evropske Unije o procjeni uticaja na okoliš. Navedena studija ne razrađuje sve potrebne elemente predviđene definicijom procjene uticaja na okoliš, a šta je morala sadržavati. Postupak procjene je trebao biti proveden već u ranoj fazi planiranja zahvata i to prije izdavanja lokacijske dozvole. Postupak strateške procjene plana i programa na okoliš je morao biti usklađen s odredbama direktive 2001/42/EZ o procjeni učinaka pojedinih planova i programa na okoliš. Studija procjene uticaja na okoliš morala se bazirati na nenamjerne i namjerne negativne uticaje uz obaveznu konsultaciju javnih naučnih autoriteta, koji su svojim naučnim radovima duboko ušli u suštinu okolinske nauke. Na ovaj način bi se dovoljna pažnja poklonila naučnom predviđanju mogućih negativnih učinaka po prirodnu sredinu. Osnovni nedostatak Studije nalazi se u činjenici da nije provedena najšira javna rasprava sa lokalnom zajednicom i javni diskurs sa stručnjacima iz ove oblasti,  što nalaže Direktiva Evropske Unije. Da se ovo uvažilo svakako bi rezultat bio drugačiji od davanja koncesije.

Pročitajte i:   KSR Travnik: Pozivne javne rasprave za evet-efendije

Poštovani predsjedniče, mi u Udruženju geografa Bosne i Hercegovine, koji baštinimo prirodne geografske oblasti istraživanja, a u ovome kontekstu i hidrologiju i njene predmetne oblasti od kojih i potamologiju, a koja tretira sve tekućice, smatramo vrlo neumjesnim što je u predmetu Buna postupljeno suprotno od međunarodnih direktiva iz oblasti životne sredine, a posebno onih koja su stavljena u posebni nivo zaštite još u bivšoj državnoj zajenici, od kada se ništa suštinski nije izmijenilo, kako bi se preinačio ili ukinuo njihov nivo zaštite. Izvorište, tok i ušće Bune u Neretvu su toliko prirodno raritetni da za njih ne postoji bilo koja cijena, pa ni predložena koncesiona. Svako graditeljtvo, osim prirodnog, na Buni je uništavajuće.

Vladari svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini bi trebali, jednom za svagda, shvatiti da različiti nivoi zaštite ne trpe iste nivoe antropogene izmjene, jer se njima gubi primarni značaj namjene. Treba shvatiti da se prirodni spomenici ostavljaju van domašaja neposrednih antropogenih zahvata i prepuštaju isključivo njihovom prirodnom samorazviću.

Poštovani predsjedniče vlade, resorni ministri, razmislite o preduzetim koracima o davanju koncesije na krško-hidrografski biser poznat i prepoznatljiv u cijeloj Bosni i Hercegovini, koji uz to nismo potpuno otvorili za pokazivanje starnim turistima. Ostavite Bunu prirodi, ona ne trpi ishitrene odluke – ona je dio svih nas.

Pročitajte i:   USR 'Krušnica 1936' B. Krupa: Održano 19. Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Neka je ovo naš skromni doprinos Svjetskom danu voda.

Iz Udruženja geografa u Bosni i Hercegovini

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.