Veslima protiv brana: Počela velika kajakaška turneja za očuvanje balkanskih rijeka

balkan rivers tourViše od 100 veslača napravilo je prve poteze na rijeci Savi te krenulo na kajakašku turu Balkan Rivers Tour. Pod vodstvom bivšeg slovenskog olimpijca Roka Rozmana kajakaši iz cijele Europe će u narednih 35 dana veslati po najljepšim ali i najugroženijim rijekama Balkanskog poluotoka, saopšteno je iz Balkan Rivers Toura.

“Ovom jedinstvenom kampanjom, domaće i svjetske udruge žele skrenuti pažnju na ludilo izgradnja brana i hidroelektrana na području između Slovenije i Albanije, na kojem se planira izgradnja više od 2.700 novih hidroelektrana”, navodi se u saopštenju.

Prije službenog početka Balkan Rivers Tour, kajakaši su se okupili na Bohinjskom jezeru u Sloveniji, gdje su čamcima napravili krug oko poruke “Save our Rivers – stop the dams” (Spasite naše rijeke – stop branama). Tijekom sljedećih pet sedmica kajakaši će preveslati 18 rijeka u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Na putu će u svakoj državi organizirati nekoliko događaja, kako bi podržali lokalne inicijative, koje se bore protiv izgradnje hidroelektrana.

“Ova jedinstvena akcija pokazat će da su rijeke Balkana mnogo više nego samo zalihe megavat sati. One su vene koje stvaraju životni prostor i nude mogućnosti za rekreaciju. Moramo zaštititi ovu prirodnu baštinu od europskog značaja pred pohlepom kapitala”, rekao je Ulrich Eichelmann iz Riverwatch, koordinator kampanje “Očuvajmo plavo srce Europe”.

Pročitajte i:   UGSR 'Mrena' Živinice: Na jezeru Modrac održano udruženjsko takmičenje

Većina planova još nije provedena, ali je samo pitanje vremena kad će strojevi proraditi. “Dok sam još bio ‘klinac’ moja najveća želja bilo je osvojili olimpijsku medalju. Kako sam odrastao, moja želja postaje očuvanje naših rijeka. Olimpijske medalje nikad nisam osvojio, ali naše rijeke ću spasiti! Pozivam kajakaše iz cijele Europe da nam se pridruže na našoj turneji i podrže naše napore”, rekao je Rok Rozman, inicijator i vođa kampanje Balkan Rivers Tour.

Nije slučajnost da je turneja počela u Sloveniji, na rijeci Savi, jer gotovo nema dijela rijeke, koji nije pregrađen branom ili za njega ne postoji plan izgradnje kakve male hidroelektrane. Iznimka nisu ni dijelovi na kojima možemo pronaći populacije mladice (Hucho hucho), stoji u saopštenju.

“Ne možemo tražiti od drugih, često manje razvijenih država, da zaštite svoje rijeke, ako dopuštamo našem vlastitom hidroenergetskom lobiju da uništava rijeku Savu kilometar za kilometrom”, rekla je Neža Posnjak, koordinatorica kampanje Očuvajmo plavo srce Europe u Sloveniji.

Završni čin turneje Balkan Rivers Tour bit će predaja peticije za očuvanje rijeke Vjose albanskom premijeru Ediju Rami 20. svibnja u Tirani. Vjosa je bio posljednja velika divlja rijeka u Europi (izvan Rusije), ali ni ona nije izuzetak te se i na njoj planira serija više hidroelektrana.

Pročitajte i:   SRTD 'Ramske Vode': Jablaničko jezero poribljeno kalifornijskom pastrmkom

“Želimo spriječiti izgradnju brana na Vjosi te stoga zagovaramo zaštitu cijele rijeke u okviru nacionalnog parka. To bi bio prvi takav park u Europi”, rekla je Theresa Schiller, koordinatorica projekta u EuroNaturu.

Za Martina Šolara, direktora WWF Adria, rijeke su žile kucavice koje teku od Alpa preko Dinarida do kraja Balkanskog poluotoka.

“WWF djeluje na zaštiti brojnih rijeka na Balkanu i hidroelektrane si jedan od najvećih problema s kojima se suočavamo. One ugrožavaju iznimnu biološku raznolikost Dinarskog luka i sretni smo što smo udružili snage kako bi podržali Balkan Rivers Tour”, kazao je Šolar.

Iz Slovenije se turneja Balkan Rivers Tour seli u Hrvatsku, na rijeku Zrmanju, a potom na rijeke Sanu (23.4.) i Neretvu (26. i 27.4.) u Bosni i Hercegovini, gdje će kajakaši organizirati spust zajedno sa ponuđačima raftinga i kajakarenja kako bi poslali poruku na hidroelektrane nisu u interesu lokalnih ljudi koji žive od tih rijeka i njihovih usluga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.