EkologijaNajnovije vijesti

Šljačište u Lukavcu kao važno ekološko, ali i političko pitanje

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK provodi postupak Javne rasprave od 60 dana o Nacrtu Izmjena i dopuna Prostornog plana za područje Tuzlanskog kantona 2005-2025.

Javna rasprava će biti održana i u Lukavcu  9.jula ove godine u sali PU Lukavac sa početkom od 10,00 sati, kada svi zainteresovani pojedinci, udruženja, organizacije i institucije mogu dati primjedbe, prijedloge i sugestije.

Osnovne izmjene i dopune Prostornog plana, u skladu sa smijernicama, odnose se na ažuriranje granice Kantona, općina i naseljenih mjesta, ažuriranja stanja i planiranih površina poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, mineralnih resursa, izmjena i dopuna saobraćajne i druge infrastrukture, prirodnog i kulturno historijskog naslijeđa, te ugroženih površina.

Kroz navedene izmjene i dopune, posebna pažnja posvećena je zaštiti poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Utvrđene su i privredne zone u sklopu urbanih područja ili izvan njih, koje zauzimaju 3.255,37ha. U odnosu na postojeće stanje, ove su površine povećane za 1.672,30ha, odnosno za 47%, ali se vodilo računa da su se privredne zone locirale u već formiranim zonama tih djelatnosti sa potrebnim proširenjima, kao i tamo gdje to infrastruktura omogućava, a da se pri tome vodilo računa da se ne zauzimaju nove površine šumskog i vrijednog poljoprivrednog zemljišta, te zemljišta namijenjenog razvoju turizma i rekreacije.

Predloženim Nacrtom Izmjena i dopuna, zadovoljeni su osnovni ciljevi izrade da se kroz ažuriranje i aktualizaciju stanja prostornog uređenja na području Kantona, te prilagođavanje promjenama u prostoru i okruženju, obezbijedi brži privredni i društveni razvoj Kantona, uz racionalno korištenje i svrhovito upravljanje resursima radi zaštite prostora, poštujući pri tome principe humanog održivog razvoja utvrđene Prostornim planom Tuzlanskog kantona.

Kada je u pitanju općina Lukavac do sada se čini da će najviše pažnje izazvati činjenica da je u blizini Lukavca planiran lokalitet za odlaganje šljake iz TE Tuzla.

Načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić  javno je izrekao svoj stav po ovome pitanju, te poručio: “Da otklonimo sve dileme – Općina Lukavac je protiv bilo kakvog razgovora na ovu temu, jer navedena lokacija nije pogodna za ovu namjenu, a odlaganje šljake bi ugrozilo zivot u okolnim naseljima. Ima mnogo boljih i prihvatljivih lokacija od ove. Ako nekome nije jasno na koju vrstu ugrozavanja mislimo neka prošeta po odlagalištu Divkovići u Bukinju. Neometana infiltracija površinskih i podzemnih voda, nedostatak površinske zaštite od dizanja prašine i zagađivanja vazduha, kontaminacija vode i tla teškim metalima, pa čak i nedovoljna ispitanost radioaktivnosti šljake samo su neke od opasnosti koje vrebaju“.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

Na društvenim mrežama se oglasila još nekolicina ekoloških aktivista, političkih predstavnika i javnih radnika, koji su pozvali građane da se aktivno uključe i daju svoj sud o ovoj temi.

„Postovani građani obratite pažnju na planiranu lokaciju odlagališta šljake, pepela i gipsa iz TE Tuzla. Budimo spremni dostojanstveno odgovoriti na ovaj napad na naše zdravlje i budućnost svih nas“, napisao je dr. Abdel Đozić (SDA), te priložio kartu lokacije na kojoj je planirano šljačište.

„ Postovani lukavčani spremite se za novu bitku. Zakazana Javna rasprava 09. juli u 10.00 h, sala u PU Lukavac, na temu izmjena Prostornog plana TK. Nismo mi baš toliko naivni, znamo čitati i između redova. Pošaljimo ponovo jasnu poruku nema novog zagadjenja Lukavca, nema šljačišta za TE iznad Bistarca, odnosno našeg grada“, napisao je u statusu Jakub Mahovkić (SDP). Mahovkić je poručio građanima Lukavca: „Zbijmo redove, obucimo iste dresove“.

„Lukavčani, ovo nas se tiče. Prostorni plan koji je u pripremi podrazumijeva pravljenje šljačišta za Termoelektranu Tuzla nadomak Lukavca.Na dnu teksta imate postavljen kompletan dokumenat.Pročitajte ga, proučite, razmislite…dajte svoj sud na Javnoj raspravi.Nedavno smo uz pomoć ministrice Edite Đapo dobili jednu važnu ekološku bitku, neka nam posluži kao podstrek i inspiracija za novu“, napisala je Jasminka Memić (SBB), koja je u prilog tekstu postavila i kompletan dokument na uvid.

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

Obzirom da su ovo bile lične reakcije pojedinaca, načelnik Delić je uputio javni poziv i političkim subjektima da se uključe i oglase.

„Najljubaznije molim sve političke subjekte koji djeluju na području Lukavca da što prije javno saopšte svoje stavove i kazu da smo svi protiv šljake na PK Šićki Brod. Naravno, pravo svakog subjekta je da kreira svoj stav naspram ovog pitanja, ali vjerujem da smo svi dovoljno razboriti da znamo da građani neće deponiju iznad svojih glava i da će znati osuditi politike i političare koji manipuliraju ovim pitanjem. Građani ne dozvolimo da bilo ko skuplja jeftine političke poene na ovu temu. Ovo obraćanje pada u vrijeme predizbornog prepucavanja, ali potrudimo se da to ne bude tema za svađu, već da očekujemo da svi po ovom pitanju imamo isto predizborno obećanje – ne šljaki i pepelu na Šićkom. Odlaganja šljake na PK Šićki Brod neće i ne smije biti“, poručio je načelnik Delić.

Šljačište će zasigurno, sudeći prema dosadašnjim reakcijama, izazvati mnogo bure u Lukavcu, te lokacija za njega u ovoj općini neće biti olako osigurana. Izborna je godina, te će ovo osim ekološkog i građanskog, biti i važno političko pitanje.

(RTV Lukavac)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.