EkologijaNajnovije vijesti

Povodom trenutnih ekoloških prijetnji na području Banjaluke: Reagujmo na uzroke, ne na posljedice!

Centar za životnu sredinu je prethodnih dana pratio situaciju vezano za pojavu mrlje na Vrbasu, kancerogenog ulja u krugu Incela i nakupljenog otpada kod hidroelektrane Bočac, komunicirao sa predstavnicima lokalnih zajednica uz Vrbas, kao i drugim udruženjima koja djeluju na zaštiti rijeke Vrbas.

Postavlja se pitanje zašto uvijek reagujemo na posljedice, a ne na uzroke. Ako su za problematiku kancerogenog ulja nadležni znali godinama, postavljamo pitanje ko je odgovoran i da li će odgovarati za nesavjesno ponašanje? Ovo nikako nije bezazleno niti zanemarivo, u pitanju je potencijalno dugoročno zagađenje i ugrožavanje velikog broja građana.

U Centru za životnu sredinu smatraju da uzorkovanje i čekanje rezultata nije dovoljno. Građani moraju da imaju pravovremene informacije da bi znali kako da se ponašaju, da li smiju da piju vodu iz česme, da li smiju jesti povrće koje su zasadili, a nalazi se u blizini Incela, da li smiju pecati.

Sada je vrijeme da se otvori šira javna diskusija o upravljanju vodama, o upravljanju otpadom i naravno o upravljanju opasnim hemikalijama koje se nalaze u starim industrijskim postrojenjima. Nadamo se da će stručnjaci iz ovih oblasti ovu situaciju shvatiti kao alarm da se ozbiljno uključe u sistemsko rješavanje ovih problema. Nadležne institucije ukoliko nemaju kapaciteta da se uhvate u koštac sa ovako velikim i gorućim pitanjima, ne bi smjeli da tako važne informacije, kao što je postojanje kancerogenog jedinjenja u krugu Incela, drže za sebe, nego da alarmiraju javnost i traže podršku stručnjaka.

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

“Očekujemo bržu reakciju nadležnih i jasne smijernice ka javnosti, da bismo izbjegli širenje neprovjerenih i nepotpunih informacija. Nakon što se ozbiljno pristupi saniranju ekoloških katastrofa na ove tri lokacije, minimum koji mi želimo da vidimo jeste nastavak rada i dijaloga na dugoročnim rješenjima, te uklanjanje mogućih sličnih scenarija u budućnosti“.

Kada je riječ o otpadu koje je nagomilano kod hidroelektrane Bočac, to predstavlja vrh ledenog brijega kada su u pitanju problematike upravljanja otpadom i vodama. Stvaranje velikih količina otpada, nedostatak razdvajanja otpada i njegove reciklaže, njegovo neadekvatno zbrinjavanje, sječa obalne vegetacije su samo neki od pojedinačnih problema koji dovode do ovakve slike koju ovih dana vidimo na Vrbasu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.