EkologijaNajnovije vijesti

Bez odgovornosti i informacija: Poznato ko su najveći zagađivači zraka u BiH

Prema informacijama koje je zenički Ekoforum danas predstavio na konferenciji za novinare, najveći zagađivač zraka u BiH je ArcelorMittal u Zenici i Termoelektrana u Tuzli.

Uprkos veoma zagađenom zraku u Bosni i Hercegovini, podaci o nivou zagađenja već neko vrijeme samo su djelimično ili nikako dostupni javnosti.

Organi vlasti ne ispunjavaju svoje međunarodne obveze, ne provode domaće zakone niti objavljuju transparentan registar najvećih zagađivača. Građani stoga ne znaju ko ih i koliko zaista truje i potrebna poboljšanja ne mogu se efikasno provesti, kazali su na današnjoj konferenciji za medije u Zenici predstavnici Ekoforuma.

“Prema entitetskim zakonima, veliki zagađivači u Bosni i Hercegovini dužni su dostavljati nadležnim institucijama podatke o svojim emisijama, a obaveza provjere i objavljivanja tih podataka postoji od 2002. odnosno 2003. godine. Nažalost, te informacije do danas nisu javno dostupne. Kao posljedica toga praktično je nemoguće kontrolirati da li industrija prati dopuštene nivoe zagađenja, a građani ne mogu saznati ko zagađuje njihovu okolinu. Naša alternativna web stranica eko.ba građanima pruža barem one informacije koje su dostupne. Ipak, zbog nedostatka podataka ne možemo prikazati cjelokupnu sliku”, izjavio je predsjednik Centra za podršku građanima češkog udruženja Arnika Martin Skalský.

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

Profesor Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora udruženja Eko forum Zenica, kaže da su podaci koje nadležnima dostavljaju zagađivači dostupni samo na službeni zahtjev na koji se obično odgovara uz kašnjenje.

Prema riječima profesora Lemeša, postoji mogućnost da vlasti djeluju u korist zagađivača, koristeći lošu ekonomsku situaciju i nisku stopu zaposlenosti kao izgovor za skrivanje podataka o emisijama od javnosti.

“Istovremeno, imamo značajno zagađenje zraka, posebno prašinom i sumpordioksidom (SO2)”, kaže Lemeš.

Češki i bosanski stručnjaci nedavno su ukazali na nedovoljan pristup informacijama o pitanju okoliša, u analizi predstavljenoj na 6. konferenciji stranaka UNECE Aarhuske konvencije 2017. godine. Odgovornost za zaštitu okoliša je fragmentirana i jedina institucija na državnom nivou nadležna za prikupljanje podataka iz oba entiteta i izvještavanje je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje to ne radi zbog svojih ograničenih kapaciteta i nedostatka saradnje s entitetskim institucijama.

Ove sedmice ekolozi su objavili listu najgorih, a ujedno i najvećih zagađivača u Bosni i Hercegovini. U prvih deset dominiraju ArcelorMittal Zenica, Termoelektrana Tuzla i hemijska industrija u Lukavcu.

Na današnjoj konferenciji je naglašeno da je BiH među zemljama s najzagađenijim zrakom u Evropi, s jednom od najvećih stopa mortaliteta od posljedica zagađenja zraka na svijetu.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi u dicsiplini 'lov ribe udicom sa hranilicom - Feeder'

Prema UN-ovom izvještaju o okolišu, godišnje se u Bosni i Hercegovini izgubi 44.000 godina života zbog zagađenja prašinom (PM), azotnim dioksidom ili ozonom. Zagađenje zraka “pojede” više od 21,5 posto BDP-a zemlje. Također, bosanskohercegovački gradovi nalaze se na vrhu evropske liste mjesta najzagađenijih česticama prašine PM2.5.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.