EkologijaNajnovije vijesti

Do kada će građani obolijevati i umirati zbog zagađenja iz termoelektrana?

Bosna i Hercegovina je među zemljama u Evropi koje su najviše pogođene onečišćenjem iz termoelektrana na ugalj. Nažalost i pored te činjenice, mi smo jedna je od rijetkih Evropskih zemalja u kojoj političke elite i energetski lobiji i dalje planiraju izgradnju novih termoelektrana, koje bi mogle negativno utjecati na kvalitetu zraka i javno zdravlje još nekoliko desetljeća. Tim povodom je Greenpeace danas objavio novu analizu “Procjena utjecaja planiranih termoelektrana, Tuzla blok 7 i Banovići, na kvalitet zraka, zagađenje i zdravlje stanovništva”.

Ova studija procjenjuje utjecaj dvije predložene termoelektrane, Tuzla blok 7 i Banovići. Ukoliko bi došlo do njihove izgradnje i rada, emisije iz ovih postrojenja bi nanijele značajnu štetu javnom zdravlju, uključujući procijenjenih 30 preuranjenih smrti godišnje, kao i 7600 dana bolovanja, 470 astmatičnih napada kod djece, 25 hospitalizacija i 40 slučajeva djece oboljele od bronhitisa godišnje. Ukoliko ova postrojenja budu radila 30 godina, procijenjeni kumulativni zdravstveni utjecaj, za taj period, bi bio 960 preuranjenih smrti.

“Preko pet decenija BiH termoelektrane nekažnjeno truju okoliš i svoje i stanovništvo susjednih država. Sada se planira izgradnja novih blokova koji će nastaviti ugrožavati zdravlje stanovništva, što je dokazano i ovom analizom” izjavio je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju i dodao, “Krajnje je vrijeme da BiH donosioci odluka prihvate činjenicu da sektor uglja donosi više štete nego koristi za građane BiH i da što prije počnu praviti ozbiljne planove za dekarbonizaciju energetskog sektora”.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza BiH za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.