EkologijaNajnovije vijesti

Protesti Tuzlaka urodili plodom: Na jezeru Kop neće se deponovati šljaka i pepeo iz Termoelektrane

Da protesti i protivljenje građana mogu imati efekta, pokazuje primjer iz Tuzle.

Na jezeru Kop po odluci Grada Tuzla neće se deponovati šljaka i pepeo iz Termoelektrane Tuzla. Gradska uprava ponudila je alternativno rješenje Elektroprivredi BiH. Napušteni podzemni kanali rudnika Tetima najefikasnije su rješenje. Građani koji žive u blizini Termoelektrane Tuzla protive se i gradnji bloka 7 TE Tuzla.

Elektroprivreda BiH već dvadesetak godina planira na ovom dijelu odlagati šljaku jer su postojeći kapacitet skoro popunjeni. Protestima i apelacijama, građani i ekološka udruženja uspjeli su sačuvati ovaj prirodni biser.

“U ovom problemu smo devetnaest godina i mi vrlo dobro znamo kakve su namjere i koliko su ozbiljne. Sada, kad nam je premijer TK-a rekao da na ovom prostoru neće biti šljakište, mi još pratimo i sumnjamo, jer uvijek će se pojaviti neko kome je ovo atraktivna lokacija za tako opasan otpad”, kazao je za TV1 Senad Isaković, ekološki aktivista.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, rekao je da Gradska uprava ima alternativno rješenje za deponiju šljake, a to su podzemni kanali rudnika soli Tetima.

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

“Na lokaciji Kop Šićki Brod smo, i po prijedlogu građana tih mjesnih zajednica, koji godinama trpe TE, predvidjeli prostor za rekreaciju, sportske i turističke sadržaje. Elektroprivreda je počela sa analizama, to je neki, rekao bih, mali projekat. Treba cijevima transportovati pokvašenu šljaku do podzemlja rudnika Tetima. Na taj način se ne ugrožava okolina”, rekao je Imamović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.