EkologijaNajnovije vijesti

Mještani ne daju MHE na Neretvici: Zaustavili mašine, a bend Dubioza Kolektiv napravio dernek

U mjestu Goransko Polje, nedaleko od Buturović Polja kod Konjica, od jutarnjih sati traje protest građana protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijeci Neretvici. Podršku mještanima daju i članovi benda Dubioza Kolektiv.

Nekoliko stotina građana se okupilo na mostu u znak protesta protiv izgradnje 15 minihidrocentrala u slivu Neretvice uz poruku da neće odustati od borbe koja je nedavno obilježila prvu godišnjicu.

“Kada vidite ovu podršku, morate biti zadovoljni. Ovo je pokazatelj koliko smo mi odlučni i ovo je poruka izvođačima radova i investitorima. Mi smo odlučni i izdržat ćemo koliko god bude trajalo. Imamo više želje da spriječimo ekocid na našoj rijeci”, rekao je jedan od organizatora Ibrahim Turak.

U 10 sati, kako se i očekivalo, prema Neretvici su krenule mašine konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic s predstavnicima investitora JP Elektroprivreda BiH, ali su mještani dok je intonirana himna BiH stali na cestu i zaustavili ih.

U rukama su držali transparent “Voda ili krv – Stop MHE – Pusti me da tečem”.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

U tim trenucima pridružili su im se i članovi benda Dubioza Kolektiv te započeli pjesmu na veliko oduševljenje svih prisutnih, a sve je preraslo u mini koncert.
“Op, op, opa, dolazi Evropa, sad će da nas biju sile svjetske milicije”, odjekivalo je Goranskim Poljem. Nakon toga je uslijedilo još nekoliko pjesama popularnog bh. benda, a zapjevali su i “Bella Ciao”.

Mještanima Buturović Polja veliku podršku pružaju i aktivisti iz drugih krajeva BiH, a veliki protesti su održani već nekoliko puta s ciljem zaustavljanja mašina koje trebaju graditi HE na rijeci dugoj 27 kilometara.

Građani i brojni aktivisti za zaštitu okoliša ranije su organizovali proteste, potpisivanje peticije te su angažovali advokatski tim. Obratili su se i UNESCO-u tražeći pomoć u zaštiti prirode, ali i endemskih vrsta poput potočne pastrmke i riječnog raka, koji tu žive. Ističu kako institucije BiH ne čine ništa da ih podrže u njihovoj borbi za očuvanje ovog bisera te da se nadaju da će im UNESCO pružiti podršku.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.