EkologijaNajnovije vijesti

Opština Jajce se pridružila Inicijativi ‘Opštine bez brana’

Predstavnici opštine Jajce potpisali su Deklaraciju „Opštine bez brana“ i time se ova opština obavezala da zaštiti rijeke na svojoj teritoriji od svake nove izgradnje hidroelektrana bez odobrenja njihovih građana. Lokalna vlast je ovim potpisom iskazala jasnu političku volju da se stavi u službu zaštite sadašnjih i budućih generacija i njihovih prava na vodu i kvalitetan okoliš.

Usvajanju deklaracije prethodilo je planiranje izgradnje dvije male hidroelektrane na rijeci Plivi, od kojih je jedna trebala biti izgrađena na lokaciji udaljenoj 300 metara od samog plivskog vodopada. Ovi planovi su doveli do angažovanja građana koji su putem peticije prikupili preko 6000 potpisa protiv izgradnje ove dvije male hidroelektrane. Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Arhus centar u BiH tražili su od predstavnika vlasti da zaustave ove planove, a tim povodom se vijećnicima obratila i Emina Veljović, direktorica Arhus centra na trećoj redovnoj sjednici održanoj u oktobru prošle godine.

Sa opštinom Jajce, u Bosni i Hercegovini ukupno je 11 opština potpisalo deklaraciju i podržalo inicijativu Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Opštine koje su do sada potpisale Deklaraciju „Opštine bez brana“ i tako se obavezale da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brana ili hidroelektrana na teritoriji njihove opštine bez konsultacija sa građanima su: Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Ljubuški, Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža, Trnovo, Pale, Bihać, Centar Sarajevo i Novi Travnik.

Očekujemo da će se u ovoj godini pridružiti i mnoge druge opštine jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da su, proteklih godina, gubici za lokalne zajednice od izgradnje malih hidroelektrana veći od profita. Građani/ke Bosne i Hercegovine se bune protiv pljačke na njihovim rijekama kao i njihovi izabrani predstavnici.

Svaka opština se može pridružiti inicijativi potpisivanjem Deklaracije “Opštine bez brana”. Ako ste predstavnik lokalne samouprave, pobrinite se da se vaša opština pridruži inicijativi opštine bez brana. Ako ste iz neprofitne organizacije, ili aktivan/na građanin/ka, zatražite od svoje opštine da se pridruži inicijativi.  Kontaktirajte nas putem maila koalicijazazastiturijeka@gmail.com.

Deklaracija «Opštine bez brana» dio je aktivnosti koje zajedno implementiraju Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu uz finansiranje Programa za promociju tranzicije Češke Republike. Zasnovana je na „Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana“ koja je donesena 2019. godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu. Više informacija možete pronaći na web stranici: https://eko.ba/opstine-bez-brane.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.