EkologijaNajnovije vijesti

Aktivisti za zaštitu okoliša krive malu hidroelektranu u Vitezu za “ekološki zločin”: Ugrožene i ribe

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT tvrdi da je mala hidroelektrana “Vitez 1” odgovorna za nastanak velike količine mulja zbog kojeg se, kako su naveli, kilometrima širi nesnošljiv smrad. Upozorili su da je ugrožen i ribilji fond.

Prizore iz Viteza su nazvali užasnim, a, prema njihovim navodima, to je posljedica toga što je iskorišten visok vodostaj rijeke Lašve za spuštanje brane, što je doprinijelo stvaranju velike količine mulja koji se godinama taložio na vodozahvatu.

Ukazali su da je, kako su naveli, neformalna grupa građana “Dižimo glas za naše rijeke” iz Travnika je upozorila da postoji mogućnost da cjelokupan riblji fond nizvodno bude uništen.

Pozivajući se na navode lokalnog stanovništva, policija je došla na mjesto, kako su istakli, ekološkog zločina. Kao vlasnike spomenute hidroelektrane naveli su firmu MHE-V-I iz Viteza. Napomenuli su da je ovo energetsko postrojenje od 2006. u funkciji te da se lokalnoj zajednici plaća koncesiona naknada jedan posto od ostvarenog bruto prihoda.

 

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.