EkologijaNajnovije vijesti

Mještani opštine Rudo žele Lim bez smeća: Izmjestiti deponiju na prihvatljivu lokaciju!

Ilegalna deponija koja je smještena u naselju Dolovi u opštini Rudo već godinama zagađuje okolinu, a otpad se sliva u rijeku Lim te utiče na zagađenje ribljeg fonda, kao i na razvoj turističkog potencijala koji ova rijeka i opština Rudo imaju. Tim povodom, predstavnice Centra za životnu sredinu danas su razgovarale sa nezadovoljnim građanima koji su jasno poručili: oni žele Lim bez smeća i traže nalaženje prihvatljivije lokacije za deponiju.

Oni se žale na ovaj problem već godinama, a ilegalna deponija postaje sve nepodnošljivija.

“Često smo prisiljeni da boravimo u kući cijeli dan, jer se neugodni mirisi šire svuda oko deponije i to se ne može podnijeti. Takođe je nemoguće pecati zbog paljenja otpada na deponiji, jer se dim spusti na rijeku Lim i ne može se ništa vidjeti, niti je zdravo to udisati“, rekao je Denis Vučić, mještanin sela Omačina u opštini Rudo.

Njegova komšinica Munira Džabija dodala je da oni znaju da je deponija potrebna, ali da lokacija nije dobro odabrana.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BiH u disciplini ‘Lov šarana i amura’

„Mi se zalažemo za odabir druge, prihvatljivije i uslovnije lokacije, koja neće smetati ovoliko ni ljudima ni životinjama. Takve lokacije u ovoj opštini postoje i potrebna je prevashodno dobra volja nadležnih da riješe ovaj problem“.

Tog je stava i Republička uprava za inspekcijske poslove, koja je nakon izvršene inspekcije po zahtjevu Centra za životnu sredinu istakla da “s obzirom na nepovoljnu lokaciju na kojoj se deponija nalazi (blizina magistralnog puta II reda, rijeke Lim, mala površina i sl.), cjelokupne napore trebalo bi usmjeriti na iznalaženje nove lokacije, za šta je nadležna opština Rudo“.

Milica Končar iz Centra za životnu sredinu istakla je da deponija u opštini Rudo krši sva pravila za uspostavljanje i vođenje deponije.

„Nalazi se odmah pored magistralnog puta na strmini koja je pored rijeke Lim. Kamioni istresaju otpad koji pada na stranu sa koje klizi u rijeku, a padavine dodatno sapiraju otpadne materije u rijeku koja se zatim ulijeva u Drinu. Dodatni problem je paljenje deponije na koju se odlaže razni otpad, pa i onaj opasni, tako da, pored širenja štetnog dima, postoji i velika opasnost od eksplozija“.

Pročitajte i:   Donji Vakuf: Održan Kup 'Open Ajvatovica 2024'

Centar za životnu sredinu nastaviće da podržava mještane koji se bore za zdravu životnu sredinu u svojoj opštini, te će zajedničkim naporima nastaviti sa zalaganjem za nalaženje druge, prihvatljivije lokacije za deponiju koja će biti sanitarna i u skladu sa ekološkim standardima i propisima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.