EkologijaNajnovije vijesti

Ulje iz HE iscurilo u Neretvu

ulje_u_vodi_11_09Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona privodi kraju istragu u slučaju krađe ulja, nakon koje je neutvrđena količina koja sadrži opasnu materiju piralen iz spremnika hidroenergetskog bloka Hidroelektrane Jablanica iscurila u Neretvu. Kradljivci će, tvrdi tužilaštvo, uskoro biti uhvaćeni. No, da li se tu završava odgovornost za katastrofu na koju upozoravaju nevladine organizacije?
Dodatnu zbunjenost proizveli su različiti nalazi uzoraka iz laboratorija u Zagrebu, Sarajevu, Mostaru, Splitu, Ljubljani… Laboratorij Elektroprivrede BiH u Blažuju prvo je saopćio da ulje ne sadrži kancerogeni materijal, nego da je riječ o tvari sintetičkog porijekla.. Zatim su iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH stigli rezultati da ulje sadrži minimum polihloriranog bifelila, odnosno piralena, ali da ga nema u vodi, te da nema mjesta za paniku.Međutim, posljednji nalazi koji u stigli iz slovenskih laboratorija potvrdili su tvrdnje laboratorija u  zagrebu: u vodotoku Neretve, ipak, nalaze se količine kancerogenog, izuzetno opasnog otrova! Rezultati uzeti sa izvora Salakovac, Studenac, Bjelave i Biletić, pokazuju da je u vodi došlo do minimalne koncentracije mineralnih ulja.Ono što je sigurno jeste da će odgovarati

nekoliko radnika Hidroelektrane Jablanica, koji su trebali, a nisu uspijevali, osiguravati imovinu koja se već duže vremena krade iz ovog postrojenja, pa je, kažu Jablaničani, javna tajna da veliki broj automobila u ovom gradiću troši trafo-ulje u svojim vozilima. Policija i tužilaštvo HNK-a svoj posao privode kraju, kako nam je potvrdio tužilac Nedžad Karalić: “Sužavamo krug osumnjičenih i do kraja sedmice javnost će biti informirana o rezultatima istrage.”Međutim, da li je cijeli slučaj zaključen sa odgovornošću nekoliko kradljivaca ulja i pozivanjem na odgovornost radnika na osiguranju? Idriz Čilić, vijećnik Evropske ekološke stranke E5 u Općinskom vijeću Jablanica i izvršni direktor organizacije Eko-Neretva, smatra da je riječ o velikoj katastrofi. Kolikoj, to još uvijek niko ne može reći: “Mislim da se vrlo neozbiljno prišlo rješavanju problema. Vlada šuti, šuti i Elektroprivreda. Sve podsjeća na 1999. kada se desio plimni val koji je poplavio Mostar: tada su dužnosnici Elektroprivrede najavljivali brzo obeštećenje za pogođeno stanovništvo. Još i danas su na sudu.”
Zeleni upozoravaju
Sa Čilićem se slaže Amir Varišić, iz Udruženja Zeleni Neretve iz Konjica, koji kaže da će meta biti promašena ukoliko se ne pozovu na odgovornost i više instance: “Na desetine trafo-stanica koriste trafo-ulje na bazi piralena. Za trajno skladištenje te kancerogene materije ne postoje uslovi u našoj državi, a Elektroprivreda je morala osigurati konstantnu pažnju da se ovakve stvari ne bi desile.” Varišić još dodaje da i njega samog zbunjuju različiti rezultati analize zagađene vode: “Po nekoj logici, treba da postoje strukture u državi koje trebaju biti odgovorne za ovu problematiku. A kod nas su pojedinci čak davali neodgovorne i neozbiljne izjave kako izliveno ulje nije štetno. Mislim da se pokušava umanjiti odgovornost Elektroprivrede koja upravlja hidroelektranama na Neretvi.”
U međuvremenu, naređeno je čišćenje čvrstog otpada koji se nataložio u akumulacionom jezeru HE Grabovica i koji ometa uklanjanje ulja. Predstavnici Elektroprivrede u medijima su negirali odgovornost za ovaj slučaj, iako se incident desio u krugu firme. Naravno, pogon je, kao potencijalna opasnost, morao biti pod stalnim nadzorom čuvarske službe. Generalni direktor Elektroprivrede BiH Enver Kreso, koji je od prvog dana ovog incidenta gotovo konstantno na prostoru Hercegovine, negira odgovornost svoje kuće, ali i ne imenuje terenske šefove direktno odgovorne za funkcionisanje ovog dijela Elektroprivredinog sistema.
Vlast i predstavnici ovog energetskog giganta i dalje pokušavaju umiriti javnost, dok zeleni upozoravaju da je opasnost veća nego što iko želi priznati i preuzeti krivicu i odgovornost. Sigurno je i još jedno: sljedećih dana, pa i sedmica, profitirat će proizvođači flaširane obične i mineralne
vode. A iz ratnog perioda sjetit ćemo se s koliko flaša treba da se okupamo!
Šta se tačno izlilo u Neretvu?
Piralen (PCB) je visokotoksično jedinjenje koje se deponuje u masnom tkivu toplokrvnih životinja i čovjeka – u bubrezima i jetri – i nakon određenog vremena izaziva proliferaciju tkiva-rak.

Pročitajte i:   Koalicija za Sanu: Čista Sana je naš imperativ

Bazelskom konvencijom, koja se odnosi na Evropu, zabranjena je upotreba piralena. Bivša Jugoslavija je prije skoro tri decenije prihvatila tu konvenciju u kojoj posljednja klauzula glasi “zabranjen je transport, izvoženje i upotreba piralena u svim mogućim djelatnostima”. Zbog dobrih fizičko-hemijskih performansi, piralen je više od pola vijeka korišten u razne svrhe, posebno u elektroindustriji. Nakon što je otkriveno daje štetan po zdravlje ljudi i da je zagađivač okoline, isključen je iz dalje upotrebe. Podaci o količinima koje su otišle u svjetski eko-sistem variraju -do momenta zabrane u SAD-u i Evropi proizvedeno je 1,1 milion tona. Termički i hemijski je razgrađe-no oko 20 odsto, nekontrolisano je ispušteno 15 odsto, oko 25 odsto se nalazi lagerovano u skladištima, dok se oko 40 odsto i dalje koristi u elektroindustriji.
Dani

2 thoughts on “Ulje iz HE iscurilo u Neretvu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.