EkologijaNajnovije vijesti

U četvrtak obilježavamo SVJETSKI DAN VODA – Voda za život!

NEW YORK – Više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravoj vodi, pokazuju podatci UN-a koji je razdoblje od 2005. do 2015. proglasio desetljećem voda.
Potrebna nam je svima
Voda za piće je jedina namirnica koju koristi cjelokupno stanovništvo, i to bez obzira na geografski položaj (otočani/ kontinentalci), socioekonomski status (siromasi, bogataši), vjeru i rasu, jer je potreba za vodom općepoznata za normalno funkcioniranje ljudskog organizma.
Opća skupština UN-a je svojom rezolucijom A/RES/47/193 od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda. To je bilo svojevrsno upozorenje da je potrebno mijenjati ponašanje i odnos prema vodi i aktivnije se uključiti u njezinu zaštitu. Ideja se sastoji u tome da se na taj dan,
diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane uz vodu i vodne resurse. Kako to nije bilo dovoljno, Deklaracijom od 22. ožujka 2003. na Ministarskoj konferenciji UN-a razdoblje od 2005. do 2015. proglašavaju međunarodnim desetljećem akcije pod nazivom “Voda za život”, s njezinim početkom na sam Svjetski dan voda, 22. ožujka 2005. Saznanja o ozbiljnošću problema o vodama prisutna su godinama. Prve važne preporuke bile su formulirane na Konferenciji UN-a o vodama koja je održana 1977. u Mar del Plati (Argentina). I drugi skupovi su se bavili problemima voda, kao što je Međunarodna konferencija o vodama i okolišu, koja je održana 1992. u Dublinu (Irska), kao i Konferencija UN o okolišu i razvoju, koja je održana 1992. u Rio de Jeneiru (Brazil). Godine 1994. Komisija UN-a za održivi razvoj donijela je zaključak da je potrebna opsežna procjena vodnih resursa slatkih voda uključujući i buduće potrebe za vodama.
Ministarska deklaracija s Međunarodne konferencije o pitkoj vodi (Bonn, 2001.) apelira na jačanje koordinacije aktivnosti unutar sustava UN-a glede pitanja pitke vode. UNESCO-u je, u sustavu organizacije UN-a, dodijeljena vodeća uloga.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BiH u disciplini ‘Lov šarana i amura’

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.