EkologijaNajnovije vijesti

Naredne godine izgradnja HES BUK – BIJELA

Elektroprivrede RS-a i Srbije potpisale protokol – Ukupna vrijednost projekta 200 miliona eura
Izgradnja Hidroenergetskog sistema (HES) Buk-Bijela na Drini pocece sredinom naredne godine i trajace izmedju cetiri i pet godina, izjavio je generalni direktor Javnog preduzeca (JP) Elektroprivreda Srbije (EPS) Vladimir djordjevic.
Predvidjeno je da u projektu izgradnje Hidroelektrane (HE) Gornja Drina EPS ucestvuje sa 50 posto, a Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) i HE na Drini sa po 25 posto. Ukupna vrijednost projekta je 200 miliona eura.
Predstavnici dviju elektroprivreda su u petak u Banjoj Luci potpisali Protokol o osnivanju zajednickog poduzeca HE Gornja Drina, sa sjedištem u Foci, cija je svrha izgradnja HES Buk-Bijela.
Đordjevic je rekao

da slijedi izrada studije opravdanosti i prijavljivanje za koncesiju kod Vlade Republike Srpske (RS). Izlazna snaga HES Buk-Bijela bice 150 megavata, s godišnjom proizvodnjom struje od 440 gigavat sati.
– Buk-Bijela ce upotpuniti naš proizvodni pogon i ponudu, posebno nakon 2015. godine, kada se ocekuje veliki deficit elektricne energije na tržištu jugoistocne Evrope, rekao je izvršni direktor za pravne poslove ERS Nenad Radovic.

Pročitajte i:   USR Bioštica i Stream Tackle: Održan 8. Stream Fishing Cup Bioštica 2024

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.