EkologijaNajnovije vijesti

Problemi zbog hidroenergetskog projekta “Gornji horizonti” – Ekolozi vec zvone na uzbunu

To je proces koji traje od sedamdesetih godina i nemoguce ga je riješiti jednom akcijom, kaže Marinko Dalmatin
Megahidroenergetskim pojektom “Gornji horizonti” Republike Srpske, kojim je predvidjena izgradnja tri nove hidroelektrane – Nevesinje, Dabar i Bileca, prema rijecima strucnjaka doveden je u pitanje vodostaj, opskrba pitkom vodom i opstanak eko-sistema rijeke Neretve. Iako su brojni hrvatski i bh. strucnjaci i nevladine organizacije upozoravali na velike posljedice projekta, do sada ništa nije poduzeto i posljedice su vec primjetne. Za spašavanje onoga što je ostalo u slivu Neretve, prema rijecima predsjednika Ekološkog udruženja “Lijepa naša” iz capljine i “Neretva delta foruma” Marinka Dalmatina, potrebno je podici procenat površina pod zašitom.
– Trenutno radimo na projektu koji predvidja podizanja površina pod zaštitom sa 0,5 na tri posto površina u BiH. Tim povecanjem bi stavili pod zakonsku zaštitu odredjena podrucja. U projekt bi trebala biti uvrštena inicijativa za proglašenje podrucja

Bjelašnice, Treskavice i Jahorine, te Une nacionalnim parkovima, proširenje granica parka prirode, te aktivnosti vezane za zaštitu Neretve i Trebišnjice – kazao je Dalmatin za “San”.
Projekti zaštite Neretve bit ce predstavljeni na simpoziju 30. maja, nakon cega pocinju prvi poslovi na realizaciji.
– To je proces koji traje od sedamdesetih godina i nemoguce ga je riješili jednom akcijom. Sada cemo uspostaviti koaliciju nevladinih organitacija u slivu rijeke Neretve, napraviti sporazum i uspostaviti saradnju sa prekogranicnim podrucjem, nakon cega cemo zapoceti kategorizaciju podrucja za zaštitu sliva Neretve – kaže Dalmatin. “Neretva delta forum” ce raditi zajedno s forumom iz Hrvatske jer su ciljevi zajednicki.
– Pokrenut cemo inicijativu da se oformi tijelo koje ce pregovarati i dogovarati vladinim institucijama u BiH buducu zaštitu, nakon cega cemo prekogranicnim partnerskim odnosom i zajednickim projektima pokušati preko vlada da zaštitimo sliv Neretve – kaže Dalmatin.
Hercegovacki ekolozi do sada su razgovarali sa kantonalnim Ministarstvom turizma i okoliša, a nadaju se da ce ih federalni ministar turizma i okoliša Nevenko Herceg primiti vec ove sedmice i imati sluha za njihove inicijative.
A. A. – SAN

Pročitajte i:   Ekolozi u misiji zaštite Gornje Neretve: 300 čuda prirode ili 7 malih elektrana

One thought on “Problemi zbog hidroenergetskog projekta “Gornji horizonti” – Ekolozi vec zvone na uzbunu

  • Pregledano: 538 puta
    ______________________________
    Postavio raso 29 May, 2008
    Poslati cu Vam slike sa Trebišnjice da vidite u kakvu se močvaru počela pretvarati nekada najveća ponornica u Evropi radi njihovih gornjih horizonata i smanjenog protoka rijeke, nikada nisu imali više vode a rijeka nikada nije imala manji protok!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.