EkologijaNajnovije vijesti

Ekološki incident na Blidinju – Prirodna pojava, zagađenje ili trovanje

Pomor ribe, analizira se uzrok

Vijest da su obale jezera Blidinja zatrpane uginulom ribom zabrinula je ljubitelje prirode, ekologe i ribolovce. Nije prvi put da na Blidinju riba “pliva leđno”, niti jedini incident ove vrste, jer sličnih slučajeva u BiH ima svakodnevno. U inspekciji Županije Zapadnohercegovačke potvrdili su nam navode o pomoru ribe na Blidinju:
-Uginula riba primijećena je u četvrtak, a u petak su na mjesto događaja izašli veterinarska, sanitarna i komunalna inspekcija. Uz obale je nađeno oko pet kilograma ribe. Uzeli smo uzorke ribe i vode te ih poslali na analizu u Veterinarski zavod u Mostaru. O uzrocima prije analize ništa ne možemo kazati, ali je pretpostavka da se ne radi o trovanju ili kakvu zagađenju. Naime, zbog nagloga topljenja leda na jezeru, moguće je da je riba uginula zbog nedostatka kisika. Poznati ihtiolog, profesor na agronomskim fakultetima u Osijeku i Mostaru Ivan Bogut, autor nekoliko knjiga o životu flore i faune u rijekama i jezerima, nakon što smo ga upoznali s događajem, potvrdio je mogućnost pomora ribe zbog naglih temperaturnih promjena:
– Ne bih ništa prejudicirao, ali slučaj koji mi opisujete podsjeća na pojavu koju znanost zove “inverzija vode”. Često se događa kod otapanja leda u stajaćim vodama, tj. jezerima. U takvim slučajevima dolazi do miješanja gornjega hladnog sloja vode s donjim toplijim, pri čemu dolazi do nedostatka kisika. Je li riba uginula zbog toga, najbolje se vidi ako je uginula riba ostala otvorenih usta ili škrga. Ako je tako, onda sam siguran da većina uginule ribe nije dospjela na obalu, jer većini primjeraka pukne mjehur pa završe na dnu jezera.  Iz županijske inspekcije obećali su nam dostaviti rezultate analize čim budu završeni.
MARKO KNEZOVIĆ – Večernji list

Pročitajte i:   Apokaliptični prizori HE "Ulog": Ekološka bomba za smrt smaragdne kraljice Neretve?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.