EkologijaNajnovije vijesti

Iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode poručuju: HE “Dabar” mogla bi ozbiljno ugroziti Hutovo blato

Dodatno preusmjeravanje voda najviše će se odraziti na endemske riblje vrste i nizvodne ekosisteme, kaže u WWF
Izgradnja hidroelektrane “Dabar” u okviru projekta Gornji horizonti, koji Elektroprivreda RS planira već nekoliko desetljeća, mogla bi imati ozbiljne posljedice na sliv Neretve i Trebišnjice, ističu iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF).
Loše upravljanje

Dodatno preusmjeravanje voda najviše će se odraziti na endemske riblje vrste i nizvodne ekosisteme u Hutovom blatu, koje je već sada pod velikim pritiskom zbog manjka vode.
Zoran Mateljak, koordinator WWF-a za Mediteran naglašava da se bez velike opreznosti i bez predhodno urađenih istraživanja uticaja na okoliš ne smije krenuti u izgradnju HE “Dabar”.
– Popovo polje je primjer lošeg upravljanja hidroenergetskim potencijalima te zbog toga ne trebamo

dopustiti da se slično desi u u Hutovom blatu – istakao je Mateljak.

Dodaje da WWF traži da se u ovom slučaju ispoštuju sve direktive EU te da se neće ići u taj projekat ako se ne bude sve ispoštovalo.

– Nedavno smo u Čapljini imali radionicu o ekološkim aspektima projekta izgradnje HE Dabar, koja predstavlja početak procesa javnih konsultacija s ciljem pronalaženja optimalnih rješenja, koja neće imati štetne posljedice na okoliš, te osigurati zaštitu staništa i endemskih vrsta Neretve. Vjerujem da će se zbog toga smanjiti negativan uticaj projekta na okoliš te da će biti društveno i ekonomski održiv –  naglasio je Mateljak.

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Prirodna baština

Sa radionice su na saradnju pozvani svi, od političara do građana i civilnog društva, kako bi se osigurala zaštita ovog značajnog močvarnog staništa za BiH i prirodne baštine Evrope.

Izrada studije

Mateljak navodi da nisu protiv izgradnje hidroelektrane, ali su protiv toga da se u projekt krene bez prethodno urađenih istraživanja i uključivanja šire društvene zajednice u cijelu priču.

– HE Dabar je sada u fazi izrade studije uticaja na okoliš –  ističe Mateljak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.