EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Udruženje „Bistro!“ iz Sarajeva korisnik ribolovnog prava Ribolovnog područja VI

Jezero_Staraca_IlijasDanas, zaprimanjem ‘Odluke o ustupanju ribolovnog prava’  u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, udruženje „Bistro!“ je postalo korisnikom ribolovnog prava na Ribolovnom području VI na period od 10 godina.

Ribolovno područje VI obuhvata vode koje se nalaze na teritoriji opštine Ilijaš, a to su:

1. Rijeka Bosna od gornjeg mosta u Malešićima do granice općine u selu Vratnica (granica sa Ze-Do kantonom)
2. Rijeka Misoča od sela Karačići do Mahmutovića rijeke i od Ilijaškog potoka do ušća u rijeku Bosnu
3. Rijeka Ljubina od izvora ispod Gajeva do granice sa opštinom Vogošća u Ljubinu kod raskrsnice sela Korita
4. Rijeka Rača od sela Šiča do ušća u rijeku Ljubinu kod Srednjeg
5. Rijeka Stavnja od sela Podžupča do ušća u rijeku Bosnu
6. Bijambarski potok od sela Hadžića do Bijambarske pećine
7. Potok Zenik od izvora do ušća u rijeku Misoču
8. Potok Gnionica od sela Popovića do ušća u rijeku Bosnu
9. Biočki potok od Gornje Bioče do ušća u rijeku Bosnu
10. Potok Blatnica od mosta u Podlipniku do entitetske granice
11. Jezero Starača u selu Ćifluk MZ Ljubnići, staro korito rijeke Bosne
12. Vještačko jezero u Gornjoj Luci

Krajem januara, Udruženje “Bistro!” je postalo i članicom Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Svi ribolovci znaju da je situacija na vodama u BiH loša, čast malom broju izuzetaka, a riječ “loša” koristiti za situaciju na vodama ilijaške opštine bi bio blaži prikaz stvarnog stanja.

Jezero_Staraca_Ilijas-zaledjenoU poređenju, ne sa situacijom prije rata, nego sa poratnom situacijuom, stanje je katastrofalno.

Pročitajte i:   Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak - Jezero Skresovi, Hrvatska

Stvarno, činjenično stanja ihtiopopulacije u vodama koje smo dobili na korištenje će pokazati revizija Ribarstveno-gospodarske osnove, a zadnja je urađena 2003 godine.

Iako svjesni situacije, prihvatili smo se izazova da pokušamo revitalizovati ove vode, vratiti ih u stanje da na iste vratimo i ribolovce, ali ne samo lokalne.

Primarni projekat u revitalizaciji voda je revitalizacija jezera Starača (jezero u Ilijašu/Podlugovima, kako ga zovu ribolovci iz Sarajeva). Pokušati ćemo revitalizacijom jezera, pravljenjem istog poželjnom destinacijom za ribolovce koji su ga i do sada pohodili (Ilijaš, Vogošća, Breza, Visoko, Vareš i Sarajevo), te eventualnim prihodom od realizacije tog projekta, uložiti sredstva u poribljavanja i ribočuvarsku službu za obnovu rijeke Misoče, ali i ostalih rijeka koje su nam pripale konkursom.

Plan je da se jezero Starača produbi, uredi prilaz i pozicije, ali na način da iste posluže i pri organizaciji ribolovnih takmičenja. Nakon građevinskih radova, slijedile bi stručne analize vode i ihtiopopulacije, te poribljavanja u skladu sa mišljenjem struke.

Prije rata, pa i u poratnom periodu, u jezeru su bili prisutni amuri koji su kontrolisali rast vodenog bilja, no nekontrolisanim izlovom, a i krivolovom, svi amuri su izlovljeni.

Davno su zabilježeni i ulovi šarana, a u posljednje vrijeme se lovi klijen, babuška, krkuša, linjak, grgeč i sunčanica. Planiramo jezero poribiti kvalitetnom većom ribom, i uz mišljenje struke, eventualnim ubacivanjem neke od grabljivica, smanjiti količinu sitne ribe. Na jezeru bi se uveo poseban režim ribolova – obavezno vraćanje pojedinih vrsta riba i kapitalnih riba.

No to će zavisiti od stepena realizacije građevinskih radova.

Pročitajte i:   Bilten Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na hranilicu - Feeder

rijeka_misocaU ovih nekoliko dana smo obavili niz kontakata, a nadamo se vrlo skorom sastanku sa načelnikom opštine Ilijaš, gosp. Akifom Fazlićem kojem želimo prezentovati naše planove i tražiti podršku u smislu zajedničkog nastupanja prema fondovima, Također, planiran je i sastanak sa načelnikom 5. Policijske uprave u svrhu dobijanja policijske podrške i intervencija pomoći ribočuvarskoj službi.

Planiran je i niz sastanaka sa privrednicima ilijaške opštine koji bi kroz realizaciju ovog projekta mogli naći svoj interes, a sa kojim bi također mogli zajednički nastupati prema investitorima ovakvih projekata (Fond za zaštitu okoliša FBiH, nadležna ministarstva u Kantonu i Federaciji BiH…)

Jedan od osnovnih pokazatelja realnosti realizacije projekta revitalizacije voda Ribolovnog područja VI bi se pokazao u razgovoru/sastanaku sa ribolovcima opštine Ilijaš i njihovog raspoloženja spram Plana koji smo mi zacrtali. Ispravnom strategijom, ali i nekim radikalnim potezima (koliko god oni bili nepopularni), vjerujemo da se stanje može srediti – da ne vjerujemo, ne bismo se ni prihvatali ovog posla.

Mi pozivamo sve ribolovce koji žele pomoći oporavak jezera Starača, ali i ostalih voda u ilijaškoj opštini, da postanu članovi Udruženja “Bistro!” i na taj način pomognu realizaciju projekta.

Jezero Starača može postati poželjna voda, uređena i bogata ribom, kvalitetna takmičarska staza i mjesto za održavanje škola ribolova… a na našem kućnom pragu.

15 thoughts on “Udruženje „Bistro!“ iz Sarajeva korisnik ribolovnog prava Ribolovnog područja VI

 • Najviše sreće će nam i trebati.
  Pameti, dokazali smo, nemamo, dok smo se uhvatili ovog Sizifovog posla 😉
  Bistro nam! 😉

 • angler

  Prvo zdravlja i srece, a onda nam sigurno slijedi BISTRO!
  Cestitke svima, a posebno najzasluznijim!

 • Miraleme
  jel vazi ono 3 dana za sebe a jedan za staracu?

 • Gdje moze biti bolje nego na Starači, to je oaza mira, ljepote, to je antistres terapija za ribolovce ali i za ribe 🙂

 • Miralemov zet :)

  Cestitamo udruzenju Bistro, samo naprijed momci, ne sumnjamo da ce to biti jedno od najljepsih izletista u bliskoj buducnosti.

  /buduci clan udruzenja 😉 Emir

 • sve najbolje,puno sreće u radu da istrajete i dovedete vode kakve treba da budu.Podrška od OSR Konjic

 • Hvala svima!
  Ovo nuđenje pomoći mi ozbiljno shvatamo, tako da se zna, da ne bude poslije ‘mi se šalili’ 😉
  Hvala i nadam se da ćemo uspjeti napraviti dobru stvar sa ovim vodama.
  Bistro!

 • Sretno sa radom.Mozete li na reci koja ce dozvola vaziti na tom rejonu? Unaprijed Hvala i BISTRO!

 • Bistro, Oblak!
  Vazice dozvola od našeg Udruženja (što je logično 😉 ), ali vjerovatno i ostalih Udruzenja iz Sarajeva sa kojima sklopimo dogovor. S tim što bi naši članovi (opet logično) imali i neke povlastice u smislu broja izlazaka na vodu i sl.
  No, to je nešto što mi u Udruženju i sa ostalim udruženjima tek trebamo dogovoriti.

  Tek prije neki dan smo dobili Odluku, pa da ne prejudiciramo stvari, sačekaćemo potpisivanje Ugovora i onda definisati sve pojedinosti.

 • Sretno sa radom ekipi iz Udruženja “Bistro” veliki poz od aje iz Jablanice

 • Hvala, Šeha! 😉
  Neka je bistro i pozdravi svu ekipu.

 • mladica79

  Nek bude sretno i BISTRO Senade nadam se da ce te uspijeti ostvariti zamisljeno hajde nek ti ne bude mrsko kada sve zavrsite da napisete sa kojim udruzenjima imate postignut dogovor, bistro

 • Pingback: TVSA Ribolov: Otvaranje ribolovne sezone na jezeru Starača u Podlugovima « Portal o ribolovu i zaštiti okoline u Bosni i Hercegovini – Bistro Bosno i Hercegovino!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.