EkologijaNajnovije vijestiReportaže

U posjeti NP “Sutjeska”: Nezaobilazno mjesto za turiste iz cijelog svijeta

Bijelo jezero  Foto I. BAJROVIĆPiše: Ismet BAJROVIĆ
Dodir čovjeka sa netknutom prirodom djeluje kao eliksir za dušu. Rijeka Sutjeska sa okolnim klisurama, pećinama, florom i faunom, sa kristalno čistom vodom je privlačna prirodna ljepota. Ljepotu prizora kruniše prelijepa i iskonska prašuma Perućica, a najslikovitiji pejzaž predstavlja impresivni vodoskog Skakavac, visok 85 metara.

Radi zaštite prirodnih i istorijskih vrijednosti, osmog parila 1962. godine, donesen je zakon o proglašenju Nacionalnog parka „Sutjeska“. To je najstariji i najveći Park u Bosni i Hercegovini koji je po svojim prirodnim   vrijednostima i ljepotama biser Bosne i Hercegovine, pa nije ni čudo što je nezaobilazno mjesto za turiste i ljubitelje prirode iz cijelog svijeta.

Obuhvata područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, dijelove planina Maglić (2386 metara – najveći vrh u BiH), Volujaka, Vučeva i Zelengore. Zahvaljujući izvanrednim prirodnim vrijednostima i njihovoj očuvanosti NP „Sutjeska“ je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN-a (Odjel UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara.

NP „Sutjeska“ je najraznovrsniji kompleks ekosistema na području BiH i jedan od najraznovrsnijih na proatorima Jugoistočne Evrope. Cijelo područje Parka odlikuje izuzetna ljepota i raznolikost oblika pejzaža – od pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, planinskih pašnjaka do visokih planinskih masiva. NP „Sutjeska“ obuhvata šire područje Sutjeske, uključujući strogo zaštićen rezervat Perućicu kao i djelove Volujaka i Zelengore. Ukupna površina Parka iznosi 17.250 ha, od čega je preko 66% pokriveno šumom, a ostali dio čine pašnjaci, livade i goleti iznad gornje grnice šuma. Pored toga NP „Sutjeska“ gazduje i bogatim lovištem, veličine 53.700 ha.

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Lijepu prirodu Zelengore, pitomu i romantičnu, ukrasilo je osam glečarskih jezera – „gorskih očiju“. Posebno su zanimljiva Orlovačko, Kotlaničko, Jugino, Štirinsko, Crno i Bijelo jezero, te jezero Donje Bare. Jezera su okružena surim planinskim grebenima čije se strsane litice spuštaju do jezera. Voda je zelenkasto plava, ali čista   i providna. Obala je uokvirena zelenim humkama koji nenametljivo oživljavaju smirenost bistrog vodenog ogledala. Posebno što karakteriše ovo područje su duboki kanjon Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, bistrih planinskih rijeka bogatih potočnom pastrmkom.

Rijeka Sutjeska, čitavim svojim tokom, predstavlja najznačajniju prirodnu vrijednost, a njena kristalno čista voda neprocjenljivo prirodno dobro i ljepotu. Najinteresantnija je u tjesnacu Vratara, sa okolim klisurama, pećinama, rijetkom florom i faunom. Sutjeska sakuplja svoje vode od brojnih izvora, curaka i potočića koji teku sa planinskih padina. U kanjonu Sutjeske samo od Kovačeva panja do Suhe ima 18 izvora. Najhladnija voda na izvoru je kod jezera Donje Bare i izvor Palučak na Trebovoj.

PERUĆICA – RASKOŠNA LJEPOTA PRIRODE

Prašuma Perućica (1.291 hektar) je biser netakunte prirode i iskonske ljepote. Kao takva jedinstvena je u Evropi. Puni sjaj i raskošnu ljepotu daje vodopad Skakavac, što se srebrom stropoštava niz 72 metara glatku okomitu stijenu i prvi pod njom uzavreli kotao ovde.

Pročitajte i:   (VIDEO) Visoke temperature prouzrokovalo pomor ribe u Ribarskoj oazi Lađenici u Dobroševićima

Na Tjentištu postoji Sportsko-rekreativni centar sa terenima za fudbal, atletiku, košarku, odbojku, rukomet, kao i otvoreni bazen veličine 16.000 m2. To, uz veoma povoljne klimatske i druge karakteristike, pruža idealne uslove za sport i rekreciju, pripreme sportskih ekipa i organizovanje sportskih takmičenja. Ugodan ambijent, prirodno okruženje prepuno zelenila i zvukova prirode, mir i opuštajuća atmosvera, glavne su odlike posjete Tjentištu.

Već decenijama, kampovanje je za mnoge omiljeni način boravka i odmora u Parku. Nezaboravan je osjećaj kada te u šatoru uspavljuje huk Sutjeske. Kampovanje i odmor u prirodi vraćaju čovjeku osjećaj o povratku davno izgubljene slobode, povratku svojoj suštini i harmoniji sa prirodom i drugim ljudima.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.