EkologijaNajnovije vijesti

Mostarski ronioci očistili otpad iz Alagovca

SRD Zalomka pokrenulo je ovu akciju sa namjerom da postane tradicija koja će se održavati svake godine uz prisutnost većeg broja ronilaca.

Nakon provedene akcije čišćenja priobalnog dijela jezera Alagovac,Sportsko-ribolovno društvo “Zalomka“ iz Nevesinja je, u suradnji s Ronilačkim klubom “Leut” iz Mostara, izvršilo čišćenje podvodnog otpada i uklanjanje predmeta koji su, potencijalno, opasni za kupače.

Predsjednik Sportsko ribolovnog društva “Zalomka“ Nevesinje Gradimir Spremo kaže da je ova akcija dio planiranih aktivnosti na uređenju akumulacije jezera Alagovac, navodi Moja Hercegovina.

“Ronilački klub Leut iz Mostara je došao i izvršio više zarona u akumulaciji jezera Alagovac u protekla dva dana. Ekipa se sastojala od 12 iskusnih ronilaca od kojih su tri pripadnice ljepšeg spola.

Plan je bio da se pokuša snimiti teren jezera prije svega na istaknutim kupalištima (Maržanina i Čitlučka plaža), te da se očisti od eventualnog otpada i podvodnih grana koje predstavljaju potencijalnu prijetnju po kupače”, kaže Spremo.

Spremo kaže da su ronioci već prvog dana izvukli dosta čvrstog otpada.

Pročitajte i:   PREDSTAVLJAMO: Pribor i oprema za ribolov 'Fleshpot' doo Sarajevo

“Drugi dan ronjenja se izvodio na brani jezera Alagovac. Poslije dvosatnog ronjenja, konstatirana je slična situacija kao prethodnog dana. Trenutna dubina u tom dijelu jezera je iznosila 7,5 metara i temperatura na toj dubini je pokazivala 10 stupnjeva, dok je temperatura vode na površini iznosila 27 stupnjeva”, kaže Spremo i dodaje da je u planu bilo snimanje biljnog i životinjskog svijeta u akumulaciji jezera Alagovac, ali da je vidljivost bila slaba.

Prema riječima predsjednika društva Gradimira Sprema, SRD Zalomka pokrenulo je ovu akciju sa namjerom da postane tradicija koja će se održavati svake godine uz prisutnost većeg broja ronilaca.

Spremo je u ime Sportsko-ribolovnog društva “Zalomka“ zahvalio profesoru Franju Soče, koji je predvodio ronilačku ekipu, kao i općini Nevesinje na velikoj pomoći prilikom realizacije projekta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.