EkologijaNajnovije vijesti

Ko se igra životima građana Mostara negirajući ispitivanje otrovnog piralena

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH desio se ozbiljan presedan. Jednom činovniku naređeno je da promijeni mišljenje i zatvori oči pred onim što se dešava nekoliko mjeseci.

U šturoj informaciji koja je data medijima nakon jučerašnje sjednice Vlade Federacije BiH stoji kako nije prihvaćen izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o aktivnostima i rezultatima vezanim za analizu mulja s postrojenja otpadnih voda u Mostaru te da je direktoru zavoda Esadu Bukalu naloženo da se obrati Parlamentu Federacije BiH i izda saopćenje za javnost kako bi pojasnio da zavod nije radio mjerenje prisustva piralena, kao i sve ostale propuste koji su pratili ove aktivnosti.

I pored dokumenata koji mjesecima kruže medijima i koje niko nije opovrgao, Bukalo je, navodno, priznao na sjedici Vlade FBiH da zavod uopće nije mjerio prisustvo piralena u otpadnim vodama u Mostaru.

Zastupnik Demokratske fronte u Federalnom parlamentu Ahmed Džubur ovaj postupak vlade okarakterisao je kao “skandaloznu uvertiru pred kadrovsku egzekuciju Bukala”.

“Postupanjem Vlade Federacije BiH je ‘afera piralen’ poprimila skandalozne i od završetka rata nezabilježene metode djelovanja. Javnost se s pravom pita zašto se urgentno pokušava sakriti istina i zataškati afera pet dana prije njenog razmatranja na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije”, kazao je Džubur.

Pročitajte i:   Bilten 21. Svjetskog prvenstva u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - Kiseljak/Busovača 2024

Dodaje kako je onog momenta kada je otpadni mulj s mostarskih prečistača dospio u laboratorij Federalnog agropedološkog zavoda u Sarajevu njegov direktor mogao sa sigurnošću računati da će ga stići minimalno jedna od dvije kazne.

“Ili Božija ili ovezemaljska, utjelovljena u liku i (ne)djelu Vlade Federacije BiH… Kao dugogodišnji direktor kojem je do zaslužene penzije ostala još jedna godina je savršeno svjestan da neusvajanje Izvještaja o radu Federalnog agropedološkog zavoda znači uvertiru pred kadrovsku egzekuciju koju će obaviti Vlada Federacije”, smatra zastupnik Demokratske fronte.

Džubur podsjeća kako je Ejub Trako, pomoćnik direktora Federalnog zavoda za pedologiju i melioraciju, potvrdio medijima krajem maja da je analiza mulja, urađena 13. marta, pokazala enormno prisustvo PCB-a. Riječ je o opasnom otrovu piralenu koji je u Evropi zabranjen još 2001. godine. Vrijednosti PCB-a tada su bile, prema zavodu, čak sedam puta veće od dozvoljenih.

Ovaj otpadni mulj je u količini od najmanje nekoliko tona otpremljen i deponovan na Regionalnu deponiju Uborak koja je poznata kao masovno utočište medicinskog otpada te nebrojenih eutaniziranih pasa i domaćih životinja oboljelih od najtežih zaraznih oboljenja.

Pročitajte i:   SRD Ključ: Izvršeno poribljavanje Sane i Sanice

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.