EkologijaNajnovije vijesti

Poništena obnovljena ekološka dozvola za MHE Samar na Kasindolskoj rijeci

Okružni sud u Banjoj Luci uvažio je tužbu Udruženja Resursni Aarhus centar u BiH, te donio presudu kojom se poništava obnovljena ekološka dozvola za MHE Samar na Kasindolskoj rijeci, na teritoriji općina Istočno Novo Sarajevo i Trnovo.

Radovi na izgradnji MHE Samar počeli su tokom prošlog mjeseca, te je donošenjem ovakve presude sud stvorio uslove za obustavljanje aktuelne gradnje ove MHE.

Na Kasindolskoj rijeci od 2018. godine u pogonu je MHE Podivič, čija izgradnja i rad su zbog nepoštivanja zakonskih odredbi od samog početka izazvali pobunu građana, koji su se za pomoć obraćali nadležnim inspektorima Republike Srpske.

Usljed pogoršanja stanja na terenu i straha od štete koju će nanijeti izgradnja druge dvije MHE, sredinom prošle godine grupa građana uz stručnu pomoć Aarhus centar u BiH vodi pravnu borbu sa ciljem obustavljanja gradnje MHE Samar i MHE Slapi na Kasindolskoj rijeci.

U sklopu projekata Eko BiH i Misli o prirodi, koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH, kao Eko HUB Sarajevo preko godinu dana pruža besplatnu pravnu pomoć neformalnoj grupi građana Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci.

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

“Ovo je prva presuda koju smo zaprimili u predmetu 3 MHE na Kasindolskoj rijeci. U sklopu naše pravne borbe utužili smo građevinsku dozvolu za MHE Samar, kao i obnovljene ekološke dozvole za sve tri planirane MHE. Nadamo se da će sud uvažiti ostale tri tužbe, te da će na taj način spriječiti dalju devastaciju kanjona Kasindolske rijeke čije područje je planirano za uspostavljanje zaštite”, ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

Sunčica Kovačević, članica neformalne grupe građana Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci, kazala je kako je više od godinu ukazivala na problem uništavanja Kasindolske rijeke i njenog kanjona radom MHE Podvič.

“Čekajući reakciju svih nivoa vlasti dobili smo početak radova na MHE Samar i trenutno stanje na terenu koje ukazuje na ireverzibilnu štetu. Ova presuda pobjeda je građana, ali ne i kraj naše borbe. Želimo da se čuje glas svih stanovnika Istočnog Sarajeva koji su putem građanske inicijative rekli NE mini hidrocentralama na Kasindolskoj rijeci, da želimo zdravu životnu sredinu, rijeke sa kojima se upravlja u skladu sa načelom predostrožnosti i sigurnu budućnost u kojoj ćemo imati garantovanu sprovedbu zakonskih i podzakonskih propisa”, istakla je Kovačević.

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.