EkologijaNajnovije vijesti

Zeleni BiH i E-5 protiv izgradnje hidroelektrana

Od ovih HE prihodi državi bili bi vrlo mali – Pokušavali smo razgovarati s Hecom i ljudima iz energetskog lobija, ali oni su uvijek bježali od nas

Stranka Zeleni BiH i Evropska ekološka stranka E-5 medju najoštrijim su protivnicima izgradnje hidroelektrana na nacin kako je to isplanirala Vlada FBiH. Predsjednik Zelenih BiH Hasan Delic, nakon prezentacije projekta izgradnje tri velike HE u gornjem toku Neretve, iznosi kategorican stav da se ove brane ne smiju poceti graditi prije donošenja jasne strategije i provodjenja široke javne rasprave u koju ce biti ukljuceni politika, država, nevladine organizacije, struka i sami gradjani.
Prema Delicevom uvjerenju, Vlada je cijeli proces vodila krajnje netransparentno. Napominje da su se Zeleni BiH, kao i niz drugih ekoloških udruženja i nevladinih organizacija, još prije dvije-tri godine usprotivili gradnji HE u gornjem toku Neretve.
Bez tendera
– Ministar energije, industrije i rudarstva – Vahid Heco tada nas je optužio da smo protiv BiH, da smo placenici i šta sve ne. Tada smo shvatili da neka firmica iz Sarajeva, „Intrade energija”, koja ima svega 250 maraka ili eura prikazane godišnje dobiti, treba dobiti koncesiju za gradnju brana, i to bez tendera, bez zakonske procedure – nastavlja Delic.
On tvrdi

da su gradjani konjicke opcine protiv gradnje, jer su svjesni da ce ove HE potopiti veliki dio obradivog zemljišta oko Jablanickog jezera i napraviti pustoš.
– Od ovih brana prihodi državi bili bi vrlo mali, jer prodaja elektricne energije, kako to zamišlja Vlada, ustvari je isto kao da se isijeku sve šume po BiH i proda oblovina, a na kraju se finalni proizvod kupuje po 100 puta višoj cijeni. Trebamo graditi, ali tamo gdje je to opravdano i onoliko koliko je struje potrebno za razvoj BiH – dodaje Delic.
Odredjene skupine
Napominje da su u pitanju Neretva, Drina, Bosna i Una te da „mi od njih necemo odustati, a gradnju cemo podržati samo
ako strucnjaci i lokalna zajednica kažu da je to opravdano”.
– U više navrata pokušavali smo razgovarati s ministrom Hecom i ljudima iz energetskog lobija, a to su Safa Orucevic, Damir Fazlic i ostali, koji rade za odredjene skupine i hodaju po svijetu, a da za to nemaju nikakvo odobrenje države. Oni su uvijek bježali od nas i odgovarali nam putem štampe na vrlo ružan nacin, kao da su jedino oni patriote, a mi nismo. cudne su to stvari o kojima se može saznati više po kafanama nego u Parlamentu i Vladi FBiH. Postoji cudno politicko nadzemlje koje se ravna po metodama mafije, a nikako po metodama institucija i zakona – zakljucuje Delic.
Opcina traži ispunjenje svojih uvjeta
Nacelnik Konjica Emir Bubalo za „Dnevni avaz” je izjavio da ce ova opcina podržati izgradnju HE samo ako budu ispunjeni njeni uvjeti. Zbog toga, kazao je, dva vijecnika Opcinskog vijeca Konjic ucestvuju u radu Komisije za koncesije FBiH.
– Koncesija za gradnju još nije dodijeljena, a Komisija još nije ni došla do rasprave o visini naknade i urbanisticko-tehnickim uvjetima, jer su tek u proceduri studije opravdanosti,itd. Tražimo da opcini pripada minimalno deset posto od ukupnog prihoda tih HE, a nakon vracanja koncesije Vladi, odnosno nakon isteka 30 godina koliki je period koncesije, procent koji ide opcini treba biti najmanje 30 posto prihoda, uz ispunjenje svih ostalih zakonskih obaveza, te da se urade pristupni putevi s jedne i druge strane Neretve i put preko Bjelašnice prema Sarajevu. To su naši minimalni uvjeti – kaže Bubalo.
M.KUKAN – Dnevni avaz

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.