Zagađenost domaćih voda odavno poprimila zabrinjavajuće razmjere

Umjesto ribama, bh. rijeke obiluju virusima i parazitima ♦ Kupanjem u bh. vodama često se oboli od dizenterije, zarazne žutice, leptospiroze, te gljivičnih i parazitarnih bolesti, a u posljednje vrijeme i seroznog meningitisa, upozorava Zlatko Vučina
U BiH malo je rijeka na kojima se možete kupati bez straha da ćete zaraditi neku infekciju zbog njenog zagađenja. Naime, u našoj zemlji, vode se ne štite kao resurs, pa tako u rijekama nema prečistaća otpadnih voda, a često one postaju i divlje deponije.
Najgore u Sarajevu
– Na području FBiH naročito su zagađene rijeke
Željeznica, Miljacka, Krivaja, Zujevina, Jala i Bosna, kao i sve rijeke nizvodno od većih gradova i naselja, budući da se otpadne vode ispuštaju u vodotoke uglavnom bez ikakvog prečišćavanja. Ono što dodatno utječe na zagađenje jeste činjenica da su korita rijeka veoma često i mjesta za odlaganje čvrstog otpada – kazao je za «San» Zlatko Vučina, direktor federalnog Zavoda za javno zdravstvo.
Prema njegovim riječima, ono što bh. vodotoke najviše zagađuje, jesu kanalizacije naselja i industrije.
– Pored mikrobiološkog onečišćenja, koje se odnosi na koliformne bakterije, fekalni streptokok, ešerihiju koli, virus hepatitisa A, te druge viruse i parazite, sve je veća kontaminacija vode hemijskim supstancama – amonijakom, teškim metalima, deterdžentima, pesticidima… – kazao je Vučina.
Neozbiljni građani
Kako nam je kazala Vesna Ljubić, inžinjer Laboratorija za testiranje voda pri Zavodu, kupanje u ovakvim vodama može dovesti do ozbiljnog narušavanja zdravlja. Isto nam je potvrdio i Vučina.
– Do zaraza dolazi najčešće putem oralne infekcije, jer usta predstavljaju ulazno mjesto infekcije. Takva zagađena voda se često puta i popije, a osim toga, do infekcije dolazi i preko očiju, ušiju, kože i nosa. Na ovaj način često se oboli od dizenterije i drugih dijarejalnih oboljenja, zarazne žutice, leptospiroze, te gljivicčnih i parazitarnih bolesti. Posljednje godine smo imali pojavu seroznog meningitisa, posebno kod djece koja su se kupala u zagadjenim rijekama – kazao je Vučina, uz opasku da se građani uglavnom «ni ne osvrću« na table sa upozorenjem da voda nije za kupanje.
Prečišćavanje jedini lijek
– Jedini način zaštite rijeka od mikrobiološkog i hemijskog zagađenja je prečišćavanje otpadnih voda naselja i industrije prije ispuštanja u vodotoke. Ovo podrazumijeva mehaničko, hemijsko i biološko prečišćavanje pomoću odgovarajućih filtera -istakao je Vučina.
E. Fazlić – SAN

Pročitajte i:   SRD 'Mladica' Foča: Završeno takmičenje u lovu mladice 'Hucho Hucho Kup 2023 - Foča'

One thought on “Zagađenost domaćih voda odavno poprimila zabrinjavajuće razmjere

  • 5. Maja 2014. at 07:47
    Permalink

    ajde vi meni recite koliko % vode je u BiH zagadjeno a koliko cisto

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.