EkologijaNajnovije vijesti

Nakon odgađanja odluke o gradnji HE Vranduk: Je li slavlje nevladinog sektora preuranjeno?

Komisija se očitovala o nacionalnom spomenuku, a ne o hidroelektrani
Posjetom srednjovjekovnoj tvrđavi i starom gradu Vranduku, aktivisti Eko-pokreta Otpor “proslavili” su odluku Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH da odbije zahtjev Elektroprivrede BiH za izmjenu odluke iz 2005. godine o proglašenju graditeljske cjeline Stari grad Vranduk nacionalnim spomenikom.
Zahtjev Vladi
“Otpor” u otvorenom pismu traži od Vlade Federacije BiH da poništi odluku o dodjeli koncesije za izgradnju HE Vranduk, od Općinskog vijeća Zenica da povuče saglasnost za gradnju elektrane, a od Elektroprivrede BiH zahtijeva da prostor nacionalnog spomenika Vranduk vrati u stanje u kakvom je bio prije početka istražnih radova.
– U povijesti će ostati zapamćeno da je jedna mala grupa upornih građana, članova “Otpora”, nakon sedam godina borbe zaustavila projekat koji bi, osim devastacije nacionalnog spomenika, ostavio nesagledive posljedice na zdravlje građana najzagađenijeg grada u Evropi – Zenice, navodi Akif Smajlović, predsjednik ovog eko-pokreta.
Međutim, ostalo je nejasno da li odbijanje zahtjeva Elektroprivrede BiH znači i definitivan krah projekta hidroelektrane čija je izgradnja planirana

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

u zaštićenoj zoni Starog grada Vranduka!

Odluka Komisije

Naime, Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika u BiH na sjednici održanoj ove sedmice donijela je odluku «da se ne mijenja odluka o proglašenju graditeljske cjeline Stari grad Vranduk nacionalnim spomenikom BiH radi njegovog očuvanja, ali uz napomenu da je predmet odluke isključivo nacionalni spomenik».

Nadležnost Ministarstva

Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, potcrtao je da ova Komisija ne može i nije nadležna da bilo kome odobri ili zabrani gradnju te da je za to pitanje nadležno Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.