EkologijaNajnovije vijesti

Hutovo blato – U prošloj godini najmanja posjećenost

hutovo_blato_02_1Prošla godina zabilježena je kao godina najmanje posjećenosti jedinstvenom eko- sistemu – zaštićenom području Park prirode Hutovo blato. Registrirano je svega 35 posto posjetilaca u odnosu na prosjek posjeta prethodnih godina, istaknuo je danas za Agenciju FENA direktor ovog parka prirode Nikola Zovko.

Navodi da su u prošloj godini posjete Hutovom blatu značajno pale zbog brojnih nagomilanih problema koje imaju uposlenici Parka.

“Nismo bili u mogućnosti udovoljiti svim posjetiocima u prošloj godini. Veću smo posjetu imali čak i 1998., 1999. i 2000. godine”, kazao je on.

Upravo je to jedan od razloga zbog kojih su uposlenici Parka prirode Hutovo blato zajedno sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode, koje je ovaj park proglasilo područjem od iznimne važnosti za cjelokupno čovječanstvo, pokrenuli potpisivanje peticije. Cilj joj je spašavanje, zaštita i očuvanje ovog bisera prirode u srcu Hercegovine, koje će ovakvim tempom neumitno biti prepušteno propadanju ukoliko se ne poduzmu značajni koraci.

U ovom parku prirode su zadovoljni dosadašnjim rezultatima peticije – jutros je zabilježeno 11.700 potpisa.

hutovo-peticija

Zovko naglašava da će peticija sa svim potpisima 4. februara, kada se obilježava Dan močvara, biti uručena predstavnicima nadležnih institucija na svim nivoima vlasti – od lokalne do državne, kao i kantonalnim i federalnim fondovima za okoliš. Također, peticija će biti uručena i Elektroprivredi BiH koja u parku prirode ima hidroelektranu od koje ima ekstradobit, dok Hutovo blato ne dobija ništa od tog profita.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

“Problemi su počeli kada su počela umanjivanja finansijskih sredstava za zaštitu i očuvanje Hutovog blata prije tri do četiri godine. Praktično imamo situaciju da je ovo zaštićeno područje već nekoliko godina nezaštićeno. Sada su se stvari malo popravile, ali to još nije dobro kako bi trebalo biti”, ističe Zovko.

Direktor Hutovog blata očekuje da će peticija rezultirati pozitivnim pomacima prema održivom finansiranju ovog zaštićenog područja i rješavanju drugih temeljnih problema parka – prvenstveno nedostatka voda koje su 70-ih godina prošlog stoljeća oduzeli ovom parku zatvaranjem ponora na gornjim horizontima.

“Želimo spriječiti negativne pojave koje se dešavaju posljednjih godina u  ovom parku, ali i kada je riječ o planovima u budućnosti u kontekstu gornjih horizonata i ponovnog zatvaranja ponora, jer je Hutovo blato tada izgubilo jako puno vode i ono već odavno ima velike promjene u prostoru”, kazao je on.

Hutovo blato je nakon velikog požara iz 2011. godine kada je stradalo oko 70 posto parkove površine, uspjelo da se oporavi zahvaljujući prvenstveno njegovim djelatnicima koji su iz ljubavi prema ovom dragulju prirode vlastitim snagama popravili određene segmente ponude, ali i uz finansijsku pomoć Federalnog ministarstva okoliša i turizma te Svjetske banke. Tu je prije svega riječ o obnovi turističkih brodica.

Pročitajte i:   Završena Premijer Feeder liga BiH za 2024. godinu

“Hutovo blato, bez obzira na to što prolazi kroz ekstremne uvjete – suše, visoke temperature, požare, poplave te unošenje kanabisa, ostao je bez zaštite, ali odolijeva svim tim problemima. Za jedan godišnji ciklus ono se revitalizira i uvijek je lijepo. Međutim, u prostoru stručnjaci mogu primijetiti promjene, koje se dešavaju na štetu i biljnih i životinjskih vrsta, posebno ptica”, naglašava Zovko.

Uprava Parka također planira i upućivanje u parlamentarnu proceduru određenih prijedloga u vezi  s održivim finansiranjem ovog parka i njegove zaštite.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.