EkologijaNajnovije vijesti

Smeće iz Mostara krenulo za Jablanicu, nezadovoljni građani blokirali odvoz

Sedam dana blokade deponije Uborak rezultirao je potpunom zatrpanošću Mostara smećem. Vlast koja ne rješava probleme deponije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kao da priželjkuje podjele građana na one koji podržavaju blokadu deponije i one kojima tone smeća ispred vlastitog praga predstavljaju najveći problem. Sve ovo je danas je rezultiralo da su iz Mostara krenuli kamioni sa smećem koje je trebalo biti deponovano na deponijama u Jablanici i Konjicu.

U iščekivanju sastanka nezadovoljnih građana koji deponiju Uborak drže u blokadi već nekoliko dana i gradskih vlasti Mostara, koji je zakazan za danas u 14 sati, mostarska komunalna preduzeća smeće odvoze na deponiju u Jablanicu.

Međutim, veliki broj nezadovoljnih Jablaničana obustavio je odvoz.

Situacija se posebno zakomplicirala kada se saznalo kako je na deponiju nelegalno odloženo i šest tona opasnog mulja s novoizgrađenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

U međuvremenu, Nijaz Hodžić, predstavnik građana Mostara, je rekao kako su stanovnici Jablanice blokirali odvoz smeća zbog toga što ne žele da se u Jablanici odlaže, prema navodima, opasan otpad.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

“Ukoliko imaju imalo razuma, gradske vlasti će prihvatiti naše uvjete. Počet će odvoz smeća tek onda kada nam napismeno daju da će do 15. juna naredne godine prekinuti stvaranje deponija u Vrapčićima i u bjelopoljskoj kotlini”, kazao je Hodžić.

“Mi smo dobili informaciju na Kolegiju gradonačelnika da je počeo odvoz smeća s deponija, i to s lijeve strane Mostara, pošto je direktorica preduzeća Komos ugovorila prijem smeća s deponijom u Jablanici, što nije slučaj s desnom stranom. To je informacija koju mi imamo”, rekla je Radmila Komadina, glavna gradska savjetnica.

S obzirom na to da je sastanak s građanima zakazan za 14 sati, ona je rekla kako se nada da će uspjeti pronaći rješenje na obostrano zadovoljstvo.

Ljudi, puno toga smo mogli popraviti i promijeniti da smo na vrijeme bili aktivni. SAD JE VRIJEME da zaustavimo smeće iz Mostara i dijelova Hercegovine koje se dovozi u Jablanicu i prozove onaj koji je ovo dozvolio pa da mi je brat rođeni. Čuvajmo svoje i zdravlje svoje djece. Turbinin stadion.. KOMOS Mostar

Gepostet von Dženad Džino am Montag, 17. Juni 2019

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.